Triskaidekafóbia: félelem a tizenhármas számtól

Képzeld el, hogy bejelentkezel egy szállodába, és a recepciós a kezedbe nyom egy kulcsot, és elmondja, hogy egyenesen menj fel a tizenharmadik emeletre. Azok számára, akiknek triskaidekafóbiája van, ez a megvalósult rémálom, ugyanis ez a betegség irracionális félelmet jelent a 13-as számtól. Sokan gondolhatjátok, hogy ez egész egyszerűen babonás hülyeség, de vannak emberek, akiknek olyan extrém félelmük van a tizenhármas számtól, hogy fizikai tüneteik is lesznek, mint hányinger, nehézlégzés, szívdobogás és pánikroham.

Nem jutottak igazán megállapodásra azzal kapcsolatban, hogy honnan is ered a tizenhármastól való félelem, de úgy gondolják, hogy a nyugati társadalom az alapvető kitalálója. Habár néhányan úgy vélik, hogy még Hammurapi törvényoszlopából eredeztethető, mások szerint az sem segített a számnak, hogy Júdás volt a tizenharmadik személy, aki megérkezett az Utolsó Vacsorára. Sokak szerint viszont az északi istenhez, Lokihoz kapcsolódik.
Bármi is legyen a magyarázat, az bizonyos, hogy a tizenhármashoz kapcsolt szerencsétlenség éppen eléggé elterjedt ahhoz, hogy rengeteg szálloda egész egyszerűen kihagyja a tizenhármas a számozásból.

haunted-congress-plaza-hotel
Egy amerikai kutatás ironikusan kihozta, hogy az amerikaiak tizenhárom százaléka fél a tizenhármas számtól.
De történnek-e egyáltalán félelmetes események a tizenharmadik emelten? Természetesen erre is van pár városi legenda. Az egyik szerint a Warwick Hotel, Indiana államban 1994-én október 13-án égett le, összesen 302 ember halálát okozva. A pletykák szerint a tulajdonos és felesége titkos rituálékat tartott a tizenharmadik emeleten. Manapság a hotel igencsak vonzza a kíváncsiskodókat.
Egy másik legenda az Algonequin Hotel körül kering, amely New York városában található. A tizenharmadik emelet állítólag kísértetjárta, errefelé furcsa hangokat hallanak a vendégek.
Vannak történetek arról, hogy milyen rossz dolgok történnek a tizenharmadik emeleten, de nem bizonyított, hogy bármennyivel félelmetesebb lenne, mint a többi.

forrás: GhostDiaries

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.