A karácsonyi macska

A karácsonyi macska elnevezés nem egy kedves, barátságos szőrcsomóra utal, hanem egy izlandi hagyományra. Mit kell feltételeznünk róla: nem sok jót! Jólakötturinn elsőre kedvesnek és szerethetőnek látszik, ám csak és kizárólag addig, amíg meg nem tudjuk róla, hogy mit szeret enni. A karácsonyi macska ugyanis gyermekekkel, és alkalomadtán állítólag felnőttekkel is táplálkozik. Ahogy minden karácsony körül megjelenő szörnyeteg, úgy a Jólakötturinn is válogatós, ám a krampusszal, és izlandi óriásasszonyokkal ellentétben, ő nem a rossz gyerekekkel tömi meg a hasát. Helyettük inkább azokat választja, akik karácsonykor nem kaptak egy új ruhadarabot sem. Valamikor ez későig tartó kötéssel és szövéssel járt, ma meg inkább túlórával és a ruhaboltok karácsonyi kifosztásával.
 
 
 
 
 
 
 
 Ha jobban meggondoljuk, Jólakötturinn a rosszabb anyagi helyzetben lévők húsát preferálja, hiszen számukra kevesebb arra az esély, hogy új öltözékbe bújjanak karácsony másnapján. Természetesen vannak olyan történetek, amelyekben a karácsonyi macska nem gyermekek húsából falatozik, hanem helyettük inkább az ételüket, és a karácsonyra kapott édességeket választja. Bár talán ez jobban hangzik, és kevésbé végzetes azoknak, akiket nem leptek meg karácsonykor valami, új ruhával, de azért mindenképpen önző dolog tőle (főleg, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy leginkább a szegényebb gyermekek vannak veszélyben).
 
 
A karácsonyi macska már viszonylag korán felbukkan az izlandi hiedelemvilágban, állítólag már a középkor óta terrorizálja a gyermekeket. Eredetéről azonban nem tudunk semmit. Johannes úr Kötlum izlandi bárd azt írta, hogy nem tudjuk, honnan jött, és hova tart.  Úgy vélik azonban, hogy Grylának, az óriásasszonynak a háziállata, aki szintén komoly veszélyt jelent karácsony táján az izlandi gyerekekre.

 

Forrás: Grapevine.is
Képek forrása: Tumblr 
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.