Tapio – a finn erdei szellem

Tapio, az erdő ura. A kereszténység előtti időkben tisztelték a mai Finnország területén, igazán népszerű azonban a mai Finnország keleti részén volt. Erdei szellemként vagy istenként hivatkoznak rá általában, elfogadott ábrázolása beleilleszkedik a korai, zöld ember archetípusba. Az ebbe a típusba sorolható természetfeletti lények közös jellemzője, hogy a hajuk, szemöldökük, szakálluk zöld, vagy növényekből van. Általában férfiak, akik valamilyen formában az erdőkért felelnek. A zöld emberek legismertebb irodalmi megjelenítése az Artúr-mondakörhöz fűződik.  Tapiónak zuzmó a szakálla és moha a szemöldöke. Más források szerint a köpenye volt mohából, mindenesetre a zöld szín, ami hagyományosan a természethez, az erdőhöz kapcsolódik, visszaköszön ennek a finn istenségnek az ábrázolásában.


Az erdő uraként jelenik meg a Kalevalában. A vadászok neki fohászkodtak és áldoztak a sikeres vadászat reményében. Úgy tartották, hogy az erdei vadállomány utánpótlásáért felelős. Tapio gyermekei Nyyrikki és Tuulikki, felesége (vagy menye) a jólelkű Mielikki istennő, szolgálójuk Tellervo. Tapio segítsége a sikeres vadászat feltétele, ám sokszor lelte örömét azoknak az embereknek a bosszantásában, akik gyanútlanul az erdeibe tévedtek. A bosszantás végzetes formát is ölthetett, Tapio szerette fojtogatni az áldozatait, de néha szívesen csiklandozta őket halálra.

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.