A szorongó emberek agya máshogy dolgozza fel a világot

Egy új tanulmány megmutatta, hogy a szorongó emberek agya teljesen másképp dolgozza fel a világot. A szorongók a teljesen ártalmatlan dolgokat fenyegetéseknek címkézik, amely később táplálja a szorongást. 

A pszichológusok a szorongásos betegségek több formáját különböztetik meg. A legáltalánosabb a generalizált szorongás betegség, amelyben a betegek aggódnak és idegesek akkor is, amikor nincs miért. Sok tanulmány szerint ezt a túláltalánosítás jelensége okozza, amely miatt az agy az ártalmatlan dolgokat is ártalmasnak címkézi. Ezt a tudósok a “jobb félni, mint megijedni” jelenségnek hívják. Az agyunk általában nagyobb figyelmet fordít a negatív és félelmetes információkra.


A pszichológusok 28 embert vizsgáltak meg, akik generalizált szorongásban szenvednek és 16 olyan emberrel hasonlították össze őket olyanokkal, akik nem szoronganak. A kísérletnek két része volt: edzés és tesztelés. Az edzés részben a kísérleti alanyoknak három különböző hangot kellett megkülönböztetniük. Mind a három hangot más kimenettel kapcsolták őket: pénznyerés (pozitív hang), pénzvesztés (negatív hang) és semmi (semleges hang).
A második szakaszban résztvevőknek 15 különböző hangot játszottak le és ki kellett választaniuk a három ismert hangot. Hogyha jól tippeltek, akkor pénzt nyertek, de ha rosszul, akkor elveszítették. A legjobb stratégia tehát az volt, hogyha nem nyomkodtak össze-vissza. De a szorongók közül sokan azt hitték, hogy már hallották az idegen hangokat is. A pénznyerés és a pénzvesztés ráadásul nagy nyomást helyezett rájuk, így generalizálták az új információt.
Ráadásul a kutatók az agyat is megfigyelték a tesztelésnél és igazi különbséget találtak a szorongó és a nem szorongó agy között. A szorongóknál azonnal aktiválódott az aggodalom és a félelem, amely még a kísérlet után is úgy maradt.
A legnagyobb gond az, hogy a szorongók agya folyamatosan felfigyel olyan ingerekre is, amelyek nem veszélyek, de ennek ellenére hihetetlen szorongást okoznak.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: