Sol Invictus

A legyőzhetetlen napisten ünnepe különös népszerűségnek örvendett a III. századi Római birodalom területén. Ráadásul ilyenkor nemcsak egy, hanem rögtön, legalább három istenség tiszteletére is alkalom nyílt. A fesztivál alatt tisztelték Elah-Gabalt, a szírek napistenét, de mellette ünnepelték Solt is, aki nem keverendő össze a balti népek azonos nevű napistennőjével, illetve Mithrászt is, akit leginkább a római katonák imádtak. Mithrásznak, az eredetileg perzsa napistennek, titkos kultusza növekvő népszerűségnek örvendett a légiókban, miután a rómaiak hagyományos istenei elvesztették híveiket. A titkos kultuszok izgalmat kínáltak a vallásra éhes polgároknak.
 
A legyőzhetetlen Nap (Sol Invictus) fesztiválját hagyományosan december 25-én tartották, és elég valószínű, hogy ez a pogány fesztivál komoly befolyással bírt arra, hogy mi miért pont december 25-én ünnepeljük Jézus Krisztus születését.  A kereszténység legfontosabb ünnepét I. Szent Gyula 350-ben tette Sol Invictus napjára. Valószínűleg így akarta elfogadhatóbbá tenni az új vallást, azonban nem mindenki tért át könnyen a karácsonyra, hiszen 387-ben ünnepelték a feljegyzések szerint utoljára a Sol Invictust, bár utána még ki tudja, hányan emlékeztek meg erről az ünnepről titokban. A Sol Invictus töretlen imádatát az is jelzi, hogy a későbbiek során üldözték azokat, akik a karácsony helyett inkább maradtak a pogány változatnál.
 
A napistenek népszerűségét és fontosságát az mutatja legjobban talán, hogy a császárt pénzérméiken Sol Invictusként ábrázolták.
 
Képek forrása: Tumblr

írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.