Részeges mítoszok 3

Korábban írtunk arról, hogy egyes kultúrák mihez kötik az alkohol készítésének nemes cselekedetét. Mint kiderült az emberek szívesen isteneknek tulajdonítják: a hívők szerint hozzánk, halandókhoz, ajándékozás útján jutott. És kinek van mersze visszautasítani egy ilyen meglepetést? 
 
Az alkoholt bódító ereje miatt nem feltétlenül csak földi mulatozásra tartották, hanem a régi korok embere akkor is kortyolt belőle, ha éppen az istenekkel akart találkozni. Erre példa volt az azték civilizáció, ahol a papoknak korlátlan mennyiség jutott belőle, vagy a vudu hitvilág is, ahol a rum mértéktelen fogyasztása egy istenséggel való azonosuláshoz vezet.
 
 
Egy, már az oldalon is idézett történetben Szahmet, az ókori egyiptomiak oroszlánfejű istennője olyannyira vérszomjas volt, hogy kiirtotta volna az emberiséget a föld színéről, tevékenysége már a többi istent is elborzasztotta (akik mellesleg erre megkérték), és sörbe vért kevertek neki, és azzal itatták, hogy lerészegedjen és elaludjon.
 
 
Káin és Ábel történetében Ábel pásztor, Káin földműves, ebből következően adott, hogy Ábel áldozhat bárányt, míg Káin csak az ételáldozattal kedveskedhet. Bogyók, magvak, kenyér és bor. Az Ószövetség istenének ez kevés, hiszen csak egy állat vére elég méltó a tiszteletéhez. Káin ennek hatására elköveti a Biblia első nagy, de az biztos, hogy leghíresebb testvéráldozatát. Átkozottá válik, és kitaszította, ritka példa arra, hogy a bor néha nem elég.
 
 
Érdekes megemlítenünk, hogy a legtöbb áldozatot bemutató vallásban, alkohol felajánlása elég gyakori jelenség (ehhez elég csak elmennünk az első katolikus templomig, noha tudható, hogy a misebor átlényegül Krisztus vérévé). A szibériai sámánhitekben a legnagyobb értékű áldozatok közé tartozik, persze a véráldozat mellett. Szellemeket, istenségeket, ősök lelkeit tisztelik meg velük. 
 

írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: