Miért viselték a pestisdoktorok félelmetes ruhájukat?

Az 1300-as években, a Fekete Halál 25 millió ember halálárt volt felelős Európában és Ázsiában. Elképesztően sok beteg és haldokló volt, így az orvosoknak elő kellett rukkolniuk valamilyen védőruházattal, amely biztonságban tartotta őket a fertőzöttektől. Az 1600-as évekre feltalálták a tökéletes, és borzasztó pestis-ruházatot, amely mintha a rémálmainkat kísértené.

Az öltözet iszonyatosan fest, de minden egyes részét úgy tervezték meg, hogy az orvosok munkáját segítse elő, miközben a betegekkel foglalkoztak. A védőruhát Charles de l’Orme alkotta meg, aki számos francia király orvosa volt. Emellett a Medici család kedvence is Olaszországban. A férfi nem tudott nemet mondani a pestises betegek ápolására sem, ezért megalkotta az egyedi ruházatot, amely hamarosan Európa-szerte elterjedt.


Az öltözéket viasszal bevont vászonnal készítették, ami egészen a fejtől a lábujjakig védte az orvost. Nem volt rész, amit szabadon hagyott volna. Még az orvosok arcát is védte egy bőr maszkkal, amely egy furcsa csőrben végződött. Ebben a kinyúló részben gyógynövények és már aromás növények voltak, amelyek megvédték az orvosok tüdejét, emellett segítettek a borzalmas bűz kivédésében is. A “csőrbe” kámfort, mentát, szegfűszeget, mirhát és ehhez hasonlóakat tettek, amelyeknek kellemes, de erős illatuk volt.
A félelmetes ruha mellett az orvosok még botot is hordoztak magukkal, amellyel az ágyneműket emelték fel, esetleg levetkőztették a beteget, hogy jobban megnézzék őket.
Maga l’Orme túlélte a pestist és 96 éves korában halt meg, azonban maga a pestis öltözet nem működött tökéletesen, hiszen rengeteg orvos meghalt a jelmez ellenére is.

forrás: ModernNotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.