Mi is az ördögűzés?

Az ördögűzés a görög, exorkismos szóból ered, amely szó szerint azt jelent, hogy kiűzzük valakiből az ördögöt, démont, amely megszállt egy ártatlan embert. Általában vallási cselekedet, amelyben a démont eltávolítják az emberből. 

Az ördögűzés rituáléját rengeteg vallásban gyakorolják, mindnek megvannak erre a maga specifikus módszerei. A lényeg azonban mindnél ugyanaz. 
De honnan is tudhatjuk, hogy ördögűzésre lehet szükségünk? Hogyha furcsa, félelmetes jelenségeket tapasztalunk, esetleg megmagyarázhatatlan sebesüléseink vannak, akkor érdemes elgondolkoznunk ezen a jelenségen is. 
Minden ördögűzés során a megszállt személy nem az ördög, hanem az csak benne lakozik. Sohasem alkalmaznak erőszakot az áldozat ellen, de általában lekötözik, hogy magában ne tegyen kárt.
A keresztényeknél szükség van ördögűzőre, hogy elvégezze ezt a műveletet. Ez általában egy magasan tisztelt tagja az egyháznak, akinek speciális spirituális ereje van. Sok esetben erejét angyaloktól vagy arkangyaloktól kapja. Általában passzusokat mond a Bibliából, esetleg szimbólumokat, amuletteket használ. A keresztény ördögűzéseket csak pap hajthatja végre.
A judaizmusban a rabbi hajtja végre az ördögűzést, aki mestere a Kabbalah-nak. Ehhez tíz ember segítségét kéri, akiket “Minyan”-nak neveznek. Ők körülveszik a megszállt embert, és a 91. zsoltárt mormolják. Eközben a rabbi megfújja a sófárját, amely segít távozni a démonnak. 
Az iszlám világban az ördögűzést a ruqya szóval illetik, amely a fekete mágia ellenszere. A megszállt ember a földön fekszik, amíg a törzs vezetője kezét a személy fejére helyezi és a Koránból idéz. Emellett szentelt vizet is innia kell.
Ezeket a rituálékat addig folytatják, amíg az ördög nem távozik áldozatából.

 
 
forrás: CreepyGhostStories
 

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

One thought on “Mi is az ördögűzés?

 • 2016-05-24 at 4:19 PM
  Permalink

  Hmm…Ez érdekes.
  A Kelet-ázsiai vallásokban,mint például a buddhizmusban is jelen van az ördögűzés.
  A szertartást egy,az anyagi vágyakról lemondott pap végzi,aki a rituáléhoz elegendő erőt kért a megvilágosodott lényektől(Buddháktól),szent szövegeket,-mint a többi vallásban-szútrákat olvas fel,megparancsolja a démonnak,hogy hagyja el szegény megszállott ember testét.Néha ehhez segítséget kér társaitól,mestereitől.
  Érdekes,hogy ebben a vallásban jelen van a tanítás(dharma) védelmező démonok imádata,akik szelíden…engedelmeskednek a papnak,segítenek”eltávolítani”a gonosz erőket…ezt a műveletet általában zárt keretek között,kolostorokban végzik.
  AJÁNLOM: a fehér kígyó és a szerzetes című kínai népmese filmfeldolgozását.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: