Konyha a jövőben

Ma Simon Gergely futurológiai vendégcikkét olvashatjátok nálunk. Fogadjátok sok szeretettel!

A HARMADIK ÉVEZRED GASZTRONÓMIAI KÖZPONTJA

Ha mondjuk 2088-ban vacsorát szeretnénk készíteni a saját kis kényelmes konyhánkban, hova is fogunk betérni? Milyen külső és belső szempontok alapján fog megváltozni konyhánk a jövőben? Milyen aspektusú, modern belső jellegzetességek és stílusok fogják meghatározni a mindennapi főzést, sütést? Milyen környezetben fogjuk elkészíteni kedvenc vacsoránkat? Egy biztos: a technika fejlődésével párhuzamosan futó újítások, egyszerűbb, mégis kényelmesebb és környezettudatosabb köntösbe fogják öltöztetni konyhánk gasztronómiai ötleteit, miközben a kreatív fejlesztések megjelenésével még az egyszerű ételek elkészítése is látványos és izgalmas élményt nyújt, természetesen a robottechnológia maximális igénybevételével.

Figyelembe véve a technika és a tudomány óriási fejlődését, a kreatív újításokat, és azt, hogy egy lakásban mindig van mit fejleszteni, így mindent összevetve úgy nagyjából ötven éven belül komoly és meghatározó változások következnek be a kényelmes és biztonságos otthon fő részét képező konyhában. Ki ne szeretne finom ételeket fogyasztani, s tenni mindezt úgy, hogy a kívánt falatok elkészítésére minél kevesebb időt kelljen rászánni, mindennek tetejébe elvárjuk, hogy az adott étel ugyan olyan friss maradjon, mikor a termékeket pár napja vásároltuk a közeli szupermarketben.  Nos, a jövőben egy gyertyafényes vacsora már nem a mai jól megszokott keretek között fog elkészülni. Ahogy a garázsban parkoló autónk, a kényelmes televíziózást biztosító nappalink, úgy a konyhánk is jelentős átalakuláson, fantasztikus változásokon fog keresztül menni, mely ugyan nem egyszeri hatalmas áttörésen, hanem egy szisztematikus fejlődés mellett fog megvalósulni. Mi célból?

2013_11_25_198

Időutazó fogások

A jövő egyértelműen az intelligens konyháké: a táplálkozási szokásainkat számon tartó hűtő, az érintőképernyős és víztakarékos mosogató, a háziasszonyok legnagyobb örömét szolgáló öntisztító felületek, a távvezérlésű sütők és tűzhelyek néhány év múlva már mindennaposak lehetnek a háztartásokban. Természetesen minden téren, külső és belső jegyek alapján egyaránt óriási változásokra kell számítani konyhánk esetében. A mikrohullámú sütőtől kezdve egészen a konyhabútoron át az edényekig bezárólag minden, amit csak el lehet képzelni.
A mai klasszikus konyhaszekrényektől simán búcsút inthetünk, hiszen helyükbe olyan látványos, LED lámpákkal ellátott, elegáns és kiemelt módon praktikus tolóajtók és fiókrendszerek lépnek, melyek hangvezéreltek és gombnyomásra aktiválhatók lesznek. Szinte mindig digitális lesz, s előre beállítható, szabályozható, funkciójában sokoldalú. A konyhabútorok inkább hasonlítanak majd egy űrhajó belső terére, mint egy konyhára, hiszen minden téren spontán vezérelhetőek lesznek. Beállított időzítő hang figyelmeztet minket a közelgő vacsorára, vagy ebédre. A mosogatógép, a többfunkciós mikrohullámú sütő és a hagyományos gáztűzhelyt felváltó villanytűzhely már alapfelszereltségnek fog számítani, s ezt a technológiát spékeli meg a technika belső érzékelőkkel, melyek a hűtőben vagy a kenyértartóban lesznek elhelyezve.
A hűtőgép a jelenleginél jóval tovább őrzi meg az ételek (például a zöldségek) frissességét, mindamellett egy beépített hang állandóan figyelmeztet bennünket arról, mi az ami hiánytermék a hűtőben. Így a hűtőgépben tartani kívánt ételek listájával ellátott jelzőszerkezet szenzorai egy adott termék hiánya esetén rögtön közvetítik a parancsot, melynek okán egy hang szólal meg,s a termék pótlására hívja figyelmünket. Sőt, még a lejárt szavatossághoz közeledő ételek, termékek mielőbbi elfogyasztására is figyelmeztet bennünket. De ne siessünk annyira, hiszen ami mindennél fontosabb, az a kényelmes zöld szféra.
 

Future-technology-Concept-single-interface-for-the-kitchen

Zöldek, robotok, vacsorák

A zöld gondolkodás lassan a mindennapjaink szerves részévé válik. A környezetvédelem a konyha tekintetében sem marad el, így számítani lehet egy nagyobb áttörésre. Ma már a hulladékgazdálkodás fontossága, a korrekt szelektálás és a kellemetlen szagok szűrése elengedhetetlen,s mindez úgy mehet végbe, hogy a természet erőforrásai kerülnek előtérbe. Az alternatív erőforrások és az ezekhez kapcsolódó technológiák összehangolása évtizedeken belül alapvető és elérhető háztartási elemként funkcionál majd otthonunkban.
Például az ökotech konyha is ezt az irányvonalat erősíti a természetes alapanyagok és a csúcstechnika házasításával, ahol a falazat hőszigetelő és hőtároló anyagból készül, emellett az energiát a nap irányába forduló napelemek biztosítják, így a rendszer működése függetlenné válik az energiaszolgáltatóktól. Az ökotech konyha részét képezi egy mini bioerőmű és egy melegház is, amelyeknek köszönhetően a helyiség klímája kellemes marad, illetve azok feldolgozzák a konyhai hulladékot.
A robottechnológia fejlődése a konyhában is érezhető lesz: nincs többé földről összesöpört morzsa, vagy ételdarabka, hiszen azt egy speciális, apró,de praktikus robotgép takarítja fel,sőt mi több, ha csak feltételes módban fogalmazva is mindezt,s vázolva –e részletes elméleti koncepciót, biztosra vehetjük, hogy lesz egy tipikus, konyhai munkákra tervezett robot is, mely funkciójában többféle lesz: főz, mos, takarít. Ha kell, megkeveri a levest, be lehet fogni krumplipucolásra és utasítani lehet a másnapi ebéd megtervezésére is.

Untitled-1-580x333
Sci-Fi filmek mintájára az elektronikus vezérlőcentrumként működő konyhában mikrocsipek vezérlik a házat és annak berendezéseit. A mosogatóközpont vízsugarait elektromágneses mezők irányítják, a padlóburkolat elraktározza a kisugárzott hőt, az ajtók pedig önműködően nyílnak és csukódnak.  Akár különböző receptek tárolására is alkalmas, így nem kell lapozgatni a szakácskönyveket, hogy meg tudjuk egy-egy süteménybe milyen hozzávalók szükségesek. Nincs többé sütőben felejtett étel, de nyitva maradt hűtőajtó sem. Manapság azt is látjuk,tapasztaljuk, hogy az evőeszközök és a tányérok mérete kissé átalakulóban van.
Míg mondjuk nappaliban lévő televíziónk egyre hatalmasabb képernyővel büszkélkedik, addig a konyhabútorok mélyén lapuló mély, – és lapostányérok mérete egyre zsugorodik, s néhány évtized múlva akár formájuk is radikálisan változhat, így akár külön gasztronómiai fogásokra szabva formájuk is különböző ételekhez igazodhat.
Az evőeszközök is leegyszerűsödnek majd, hiszen a svájci bicskához hasonlóan komplex módon foglalják majd magukba a kést, a villát, és a kanalat egyszerre. Sőt kávés kiskanál és a desszert elfogyasztásához szükséges úgynevezett tortavilla is a speciális evőeszköz része lesz. Az étkezőt képező ülőgarnitúra már alapvetően a test vonalaihoz igazodik, s felveszi annak formáját, adott pillanatban elhelyezett tartását, pozícióját. A mai még kényelmetlen étkezőbútorok a jövőben úgy igazodnak majd hozzánk, ahogy szeretnénk, természetesen fejtámlával ellátva. Az étkezőasztal azonban nem csak kihúzható és bővíthető lesz, de a maiakkal ellentétben könnyen hordozható is. Így a praktikus asztalt, ahova majd a finom ételek kerülnek akár könnyen összehajtva a közeli teraszra, vagy kertbe is vihetjük, ahol pillanatok alatt újra összerakva élvezhetjük egy ebéd elfogyasztása alatt a madárcsicsergést.

touch-sensor

„Konyhatündérek” kontra robotok

Úgy nagyjából 100 év múlva konyhánk a technikai fejlesztéseknek köszönhetően jelentős mértékben át fog alakulni, aminek segítségével esztétikusabb, kényelmesebb környezetben, az egészség és a környezetvédelem figyelembevételével praktikusabb és biztonságosabb módon fogjuk elkészíteni saját magunk a legfinomabb ételeket, többfogásos ebédeket, íncsiklandó vacsorákat. Az ember szereti maga készíteni a legfinomabb fogásokat, ösztönös mivoltunkat így valószínűsíthetően sohasem fogjuk átruházni a robottechnológiára, legfeljebb csak kisegítő mechanizmusok terén fogjuk azt igény bevenni, így egyetlen momentum, amely a jövőre vonatkozóan sem veszik el, az nem más, mint az ember konyha terén nyújtott önállósága.
A szerepek tehát nem cserélődnek fel, csupán részben megoszlanak, így szinte garantált, hogy a jövő éttermeinek és otthonainak konyháiban nem robotok nyüzsögnek majd, hanem hús-vér séfek, „konyhatündérek”, hiszen továbbra is az-az étel lesz a legfinomabb, melyet az ember saját maga készít el.
A jövőben konyhánk mobilizálható is lesz, nem is akárhogy. A mobil konyha a felgyorsult világ egyik hálás megoldása, amely a globalizáció követelményeihez igazodik. A tűzhely, vagy hűtő kerekeken gurulnak, és akkor állnak rendelkezésünkre, amikor tényleg szükségünk van rájuk. A főzés után az eltolható falak a terek könnyű átalakítását teszi lehetővé. Az étkezőasztal és a hozzá tartozó székek felfújhatóak. De nem maradhatnak ki a hangulatos kerti partik sem. Hol a legjobb főzni és sütögetni, ha nem a kertben? ! A jövőben divat lehet a kerti konyha is… Szép időben mindenki szeret sokat a szabadban lenni, a kertben tevékenykedni, kikapcsolódni. Nyári konyhánk készülhet a ház egy részének átalakításával, vagy egy külön álló épület építésével. Ha külön épületet képzeltünk el, akkor fontos esztétikai szempontból figyelnünk arra, hogy, anyaga, színe, kialakítása, harmonizáljon a házéval.

SIMON GERGELY

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.