Hogyan halt meg Edgar Allan Poe?

Edgar Allan Poe halálát a mai napig rengeteg titok övezi. 1849. október harmadikán a Baltimore Sun újságírója, Joseph W. Walker szúrta ki Poe-t egy kocsma közelében, amit akkor szavazóhelynek használtak, hiszen épp aznap voltak a választások. Az író furcsán viselkedett, alig volt ébren és olyan ruhákat viselt, amelyek nem is a sajátjai voltak. Poe nehezen beszélt és mozgott, de annyira magánál volt, hogy egy barátját emlegesse. Poe Joseph E. Snodgrasst hívta, aki szerkesztő volt, egyben orvos. Walker felkereste Snodgrasst egy üzenttel: “Itt van egy úriember, furcsa ruhában, a negyedik szavazóhely mellett, akit Edgar A. Poe-ként ismernek, és nagyon rosszul van. Azt állítja, kapcsolatban áll önnel, és biztosíthatom róla, hogy azonnali ellátásra szorul.”

A helyzet nem javult, mire Snodgrass megérkezett a helyszínre, Poe egyik nagybátyjával együtt. Poe furcsa delíriumban volt, és képtelen volt elmondani, hogy került az utcára, és hogyan viselheti valaki másnak a ruháját. Az emberek sem szolgáltak igazi segítséggel, hiszen Poe hat napra eltűnt felbukkanása előtt. Fogalmuk sem volt, hogyan is kerülhetett Baltimore-ba.

Utoljára szeptember 27-én látták, amikor is Richmondban, Virginia államban tartózkodott, ahol új menyasszonya élt. Poe azt mondta, hogy Philadelphiába megy, hogy megszerkessze az egyik verseskötetét, de senki sem tudja, hogy valaha elért-e a városba. Ehelyett Baltimore-ban bukkant fel egy héttel később, az életéért küzdve.

Poe október hetedikén halt meg a Washington College kórházban. Halálát lázálmok és hallucinációk övezték. Sokszor hívott valakit, akit Reynoldsnak nevezett, de sohasem derítették ki, hogy kire is gondolt. Halálának okaként az agy duzzanatát írták fel, de az orvosi jegyzékek eltűntek, így sok történész úgy gondolja, hogy a történet sokkal hátborzongatóbb és bonyolultabb ennél.

The grave of Edgar Allan Poe.
Sok kutató szerint Poe egyszerűen halálra itta magát. Sokan tudták, hogy Poe-nak gondjai voltak az alkohollal, állítólag annyira nem bírta a hatását, hogy már egy pohár bortól rosszul volt. Az alkohol-teória a mai napig népszerű, de egy fontos bizonyíték ellentmond neki. Chris Semtner, a Poe ház kurátora Richmondban, Virginia államban analizálta Poe haját, amely azt mutatta ki, hogy élete vége felé nem ivott alkoholt. Poe azonban valamiféle mérgezésben vagy betegségben szenvedett, de inkább szénmonoxid, higany, veszettség, influenza vagy agytumor lehetett a ludas.
Persze még ennél is vannak színesebb teóriák. 1857-ben E. Oakes Smith azt állította, hogy Poe-t megverték, miközben egy nő becsületét védte. Pár évvel később egy másik író alkotott egy történetet a részeg Poe-ról, akit megtámadta a zsebesek, amely később a halálát okozta.
Egy másik csapat szerint Poe csalás áldozata lett. A 19. században bandák rabolták el az embereket, és arra kényszerítették, hogy szavazzanak az általuk választott jelöltre több alkalommal. Átöltöztették őket különböző ruhákba, hogy ne ismerjék fel őket a szavazásnál. Baltimore-ban ez bizony többször is megtörtént Poe halálának környékén. A szavazóknak italt adtak azért, hogy eleget tettek kötelességüknek, szóval, hogyha a rossz ivó Poe-t arra kényszerítették, hogy csomószor szavazzon, és igyon, akkor ezért lehetett annyira rosszul, és ezért viselte azt a furcsa ruhát, ráadásul a szavazóállomás mellett találtak rá.
Persze vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy Poe-t meggyilkolták. A teória szerint Poe bizony elment Philadelphiába, ahol menyasszonya bátyjaival találkozott, akik megverték a férfit. A verekedés után átöltöztették Poe-t új ruhákba, rejtegették egy hétig, majd elvitték Baltimore-ba, és arra kényszerítették, hogy igyon, amelynek borzalmas hatása lett. Ugyan ez sem lehetetlen, de ennek ellenére nincs túl sok bizonyíték mellette.
168 évvel később Poe halála még mindig az irodalmi világ egyik legnagyobb megoldatlan esete.
forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.