Híres esetek a többszörös személyiségzavarról I.

A korábbiakban már beszámoltunk arról, hogy mi is a különbség a többszörös személyiségzavar és a skizofrénia között (ide kattintva elérhetitek). Most pedig érdekes eseteket hoztunk emberekről, akik ebben a betegségben szenvednek.  Most többet is megtudhattok a többszörös személyiségzavarról!

Louis Vivet
Az első leírt disszociatív személyiségzavar egy francia férfi, Louis Vivet nevéhez kapcsolódik. A férfi 1863-ban született egy prostituált gyermekeként és egész gyerekkorában elhanyagolták. Nyolcéves korában már a bűnözés felé fordult, később kezelésnek is alávetették. 17 éves korában egy borászatban dolgozott, ahol egy vipera feltekerte magát a bal kezére. A férfit sohasem csípte meg a kígyó, de annyira megrémült, hogy pszichoszomatikusan teljesen lebénult csípőtől lefelé. Egy évvel később kezdett el újra járni egy elmegyógyintézetben. Vivet azonban teljesen más ember lett, minden tekintetben megváltozott. 18 évesen engedték ki innen, de hamarosan visszatért. Később diagnosztizálták többszörös személyiségzavarral. Valószínűleg “csak” három személyisége volt. 

01

Judy Castelli

Judy Castelli New York államban nőtt fel. Gyermekkorában szexuális és fizikai bántalmazás áldozata lett, később depressziótól szenvedett. 1967-ben egy pár hónap után hazaküldte a pszichiáter a főiskolából.  A következő pár évben Castelli hangokat halott, majd vágta és égette saját bőrét. Majdnem teljesen szétroncsolta saját arcát, elveszítette látását egy szemére és egy karját is majdnem levágta. Rengetegszer került kórházba öngyilkossági kísérlet miatt. Rengetegszer diagnosztizálták skizofréniával. 1994-ben egy terapeuta felfedezte, hogy összesen 44 személyiséggel rendelkezik Judy.  Később jóra fordult a sorsa, hiszen igazi arca lett a betegségnek, majd művészként is tevékenykedett, és tanított is hasonló bajokkal küzdő embereknek. 

02

Robert Oxnam

Robert Oxman egész életében a kínai kultúrát tanulmányozta, főiskolai tanárként tevékenykedett, azonban egész életében küzdött mentális egészségével. 1989-ben pszichiátriára került alkoholizmusa miatt, de 1990-ben Oxnam el akarta hagyni a terápiát. A terapeuta megpróbált beszélni Oxnam egyik személyiségével: egy kisfiúval, aki egy kastélyban élte a mindennapjait. Később még 11 személyiséget fedeztek fel Oxnamnál. Évek terápiájával sikerült ezt a számot háromra redukálniuk.  Ott volt Robert, a vezető személyiség, emellett megmaradt Bobby, a fiatal, szabadelvű férfi, aki imádott a Central Parkban görkorcsolyázni, és persze, Wanda, aki buddhista volt. Robert Oxman később könyvet is írt tapasztalatairól. 

03

Kim Noble

Kim Noble 1960-ban született az Egyesült Királyságban. Kim azt mondta, hogy szülei gyári munkások voltak, és nem volt boldog a házasságuk. A nőt gyermekkora óta folyamatosan bántalmazták. Tinédzserkora óta mentális gondokkal küzdött. Sokszor túladagolta magát, és pszichiátriára is került. Húszas éveiben tűnt fel többi személyisége, amelyek igazán erőszakosak voltak. Kim teherautó sofőr volt, még másik személyisége, Julie teljesen átvette az irányítást felette és parkoló autókat tett tönkre. Ráadásul egy pedofil hálózat részese is lett. Ekkor felgyújtották a házát, és savat is öntöttek az arcára.
1995-ben diagnosztizálták többszörös személyiségzavarral, azóta kezelés alatt áll. Most művészként tevékenykedik. Pontosan nem tudni, hány személyisége is van, de száz körülire tippelik. Egy nap körülbelül öt személyisége jelenik meg. Patricia közöttük a legdominánsabb, aki egy magabiztos, nyugodt nő. 

Truddi Chase

Truddi Chase állítása szerint kétéves korától kezdve bántalmazta mostohaapja szexuálisan és fizikailag is. Ráadásul édesanyja érzelmileg bántalmazta emellett. Felnőttként Chase-re hatalmas nyomás nehezedett, amikor elkezdett ingatlanügynökként dolgozni. Később elment egy pszichiáterhez, akivel 92 különböző személyiséget fedeztek fel nála.
A legfiatalabb egy ötéves kislány volt, emellett jelen volt egy ír költő és egy ezeréves filozófus is. Sokszor a személyiségek egymás ellen dolgoztak, ezért igencsak nehéz volt integrálni őket.

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.