Fenrir (skandináv mitológia)

Tegnap döbbentem rá arra, hogy magazinunk eddig kellemetlenül keveset foglalkozott az északi mitológiával – annak ellenére, hogy a Bizzarium Magazin íróinak egyike (nyilván én) elképesztő lelkesedéssel rajong érte, már lassan több éve, mint nem. Szóval, itt az ideje, hogy a kísértetek és szokatlan hírek után az oldalra kerüljön egy cikk a skandináv mitológiával kapcsolatban, amit valószínűleg több követ majd.
Fenrir a mitológia egyik ismertebb alakja, valószínűleg az is találkozott már vele egyszer-kétszer, aki csupán néhány történetet olvasott a témában. Így talán célszerű vele kezdeni. Nevének eredete a ’fen-hrís-úlfur’ szóban keresendő, ami mocsári farkast jelent. Ebből eredendően nevezik Fenrisnek is, mindkét névváltozat elfogadott, és használt.
Fenrir igazán illusztris családfával rendelkező mitikus farkas; Loki és Angrboða egyik gyermeke. Kölyökkorában Odinhoz kerül, növekedésével egyre veszedelmesebb lesz, láncra verik, de folyton kiszabadul. Végül varázsbéklyóval , a Gleipnirrel fékezik meg, amelyet a kovácsmesterségükről híres sötét-álfok készítenek halak leheletéből, hegyek gyökeréből, asszonyok szakállából, medve-ínból, madárköpetből és macska léptének zajából.  Vékony kötélnek tűnik, emiatt a béklyó felrakásába gyorsan beleegyezik, amikor csellel ráveszik, amikor Fenrir rájön, hogy becsapták, és nem tud kiszabadulni, leharapja Týr isten jobbkezét.
 
Igazán fontos szerephez a, Ragnarök idején, az Istenek Végzetekor jut, amikor kiszabadul mágikus bilincséből, és megteszi azt, amit megjósoltak: megöli Odint és felfalja a Napot. Végül Odin fia, Viðar öli meg.
 
Frekinek és Garmnak is nevezik. Testvérei a Világkígyó és Hél.
 
Forrás: Bernáth István (2005): Skandináv mitológia  

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.