Dievas (Balti mitológia)

Dievas a Baltikum legfontosabb istene, ő felelős az emberek megteremtéséért, bár ez korántsem egy komoly elhatározásból született. Inkább véletlen művének köszönhető: Dievas ugyanis arcot mosott éppen, amikor egy kis piszok lehullott, és abból lettünk mi, emberek.
A kismadarak, a béke, a barátság és a virágok kedves istene. Testvére Velnias se nem okos, se nem túl jó. Ellentétben Dievas istennel ő gyakran lép gonosz útra.
 
Dievas az emberek megteremtésétől ellentétben nem egy aktív istenség a litvánok szerint. A legősibb isten, az emberek mellett minden létezőnek is az őse, és az előbb felsoroltakon kívül még az ég istene. A letteknél ezüstbe öltözve ábrázolták: kardja, fejfedője, palástja színezüst. Egy elzárt királyságban él, amelybe három ezüstkapun keresztül lehet eljutni.
 
Úgy tartják róla, hogy mindennap felszáll a rézből készült szánjára vagy aranyhintójára, óvatosan teszi, nehogy megrázkódjon a föld, és nem okoz több zavart, mint amennyire egyetlen egy harmatcsepp képes. A Baltikum legfontosabb istene a földek termékenységéért felelős, illetve az emberek sorsának alakításában is szerepet játszik.
 
Két névtelen fia (Dievo Suneliai) kíséri, és a Menuo nevű holdisten. Bár a leghatalmasabb és legősibb isten, mégsem ő a királya az isteneknek, ezt a tisztséget Perunra hagyományozta, akiről már korábban volt szó nálunk. Visszavonultan él, és otthona helyet ad a holtaknak. Több úton juthattak el az elhunytak lelkei hozzá: vagy az ég csúszós lankáin minden centiméterért küzdve, vagy a máglyafüst vitte el őket, esetleg a Tejúton át.
Forrás:
 Mike Dixon-Kennedy: Encyclopedia of Russian and Slavic Myth and Legend
Képek: Tumblr

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.