Csernobog és Bielebog játéka

 
 
Csernobog és Bielebog különös alakjával a szláv mitológiában találkozhatunk, de a legtöbbünknek, akik látták már a nevét, inkább Neil Gaiman Amerikai istenek című regényéből lehet ismerős.
 
A legismertebb róla szóló történetben testvérével, Bieleboggal játszik egy sakkhoz hasonlító játékot egy nap egyszer, de mindennap. Csernobog lép mindig másodszor, és csal, amennyit nem szégyell (ez számára ismeretlen, tehát Bielebognak nehéz dolga van vele), ám testvére szerencsés, és ezért sokszor nyer.
 
Mi történik akkor, ha ez a forgatókönyv válik valóra? Bielebog nyer, a világ szép, kisüt a nap, és minden jó: a táskád zsebében elfeledett pénzre lelsz, összefutsz egy régi, kedves ismerőssel, és szerencsésnek is mondhatod magad. Ellenben, ha Csernobog győz, akkor semmi jóra nem számíthatsz. Váratlan havazások tavasszal, lefagy a termés, elveszted a nyakláncod, és még fel is löknek a villamoson. Na, ilyenkor tudható, hogy Csernobog nyert, és Csernobog igazán antiszociális isten: utálja a világot, és a benne élőket egyaránt.
 
Hogy hol zajlik a játszma, ami mindenki sorsára hatással van? Az istenek időben és térben mindenhol jelen vannak.  
 
Bielebog teremtette a világot, és az ő víztükörben tükröződő alakjából lett Csernobog. Csernobog minden, ami Bielebog nem. Bielebog a fény, az öröm, Csernobog a feketeség és a gyász. Bielebog az őszinteség, Csernobog a hazugság. A világot pedig együtt teremtették meg, Csernobog ötletekkel, és úgy összességében az eszével segítette jóindulatú, de egyszerűbb istentársát. Ám nem tudtak megegyezni abban, hogy melyikük uralja a világot, így a végén megegyeztek abban, hogy mindennap játszanak, hogy eldöntsék, melyikük az úr aznap a földön.
 
Akármilyen érdekesnek tűnik a szláv dualizmus képe, különálló személyiségük sokszor tűnik inkább kitaláltnak, és valószínű, hogy Csernobog és Bielebog egy istenség, csak a pogány istenekre jellemzően nemcsak a nap és a jóság tartozik hozzá, hanem a skála másik oldala is: a sötét és a gonosz is.
 
Forrás: Balancing Act
Kép: tumblr 
írta: Sereg Gitta

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.