A kukoricaevés vámpírrá változtat?

A kukorica Amerikából került Európába. Az európai felfedezők hozták be a 16. század elején a zöldséget. A szegény parasztok hamarosan rákaptak az élelmiszerre, hiszen kalóriában dús volt, így teljesen elterjedt az alsó rétegek között. Azonban az elterjedésével egy furcsa betegség is felütötte a fejét, amely bőrgyulladást, demenciát és hasmenést okozott. Kezelés nélkül négy-öt éven belül halált hozott.

Olaszország északi részén rengetegen betegedtek meg. A kórt pelle agrának (savanyú bőrnek) nevezték el. A betegek érzékennyé váltak a napfényre, a bőrük pikkelyessé és fényessé változott. Sokan tapasztaltak szorongást és agressziót is, amely az elbutulás első jele volt. Általában kerülték a társas kapcsolatokat, sokszor depresszióba estek. Az álmatlanság szintén klasszikus tünet volt. A betegség miatt a bőr felülete sápadt, papírszerű lett, amíg az ajkak kirepedeztek és vörössé váltak. A hasmenés miatt a betegek elutasították az ételt, ezért lesoványodtak. Sokszor a gyomor is bevérzett és a beteg csak vért volt képes emészteni. Sokan mindezekről a vámpírokra asszociáltak.

A vámpír szó 1734-ben került be az angol nyelvbe. Egy évvel azelőtt, hogy a betegséget leírta egy spanyol orvos. A szakember tudta, hogy a kórság összefüggésben van a kukoricával, de sokáig nem találta meg a megoldást.
De mi is a kapcsolat a kukorica és a betegség között? Érdekesség, hogy az őslakos amerikaiak sohasem szenvedtek tőle, pedig fogyasztották a kukoricát. Azonban később meglett a megoldás, hiszen az őslakosok beáztatták a kukoricát lime levébe fogyasztás előtt, amely a káros anyagokat kivonta belőle. Szerencsére mára ez a betegség szinte teljesen eltűnt, így boldogan fogyaszthatjuk a pattogatott kukoricát és minden csodát, amit ez a zöldség kínál nekünk.

forrás: KnowLedgeNuts

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: