A Karacsáj-tó megöl egy órán belül

A csodálatos szépségű Karacsáj-tó az Urál-hegység déli részénél található Oroszországban. A káprázatos látvány mellett azonban borzalmas titok is rejlik a felszín alatt. A tó vize ugyanis megöl egy órán belül.

A tó ugyanis a legszennyezettebb hely a világon. A környező vidékre, a helyi folyókba annyi mérgező anyagot juttattak, hogy a környéken élők 65 százaléka a sugárzás nyomán betegedett meg, amelyet az orosz kormány csak “speciális betegségnek” hív. A betegség okát természetesen igyekeztek elfedni az orosz népesség elől, amíg az orosz kormány nem nyilatkozta azt 1990-ben, hogy a bolygónk igen nagy gondokkal küzd.


Az Atlas Obscura szerint a Karacsáj-tó sugárzási szintje a Csernobil-katasztrófáéhoz hasonlatos. Az is elég, hogyha a tó partján állsz már akkor is rendesen megbetegedhetsz. Hogy még nehezebb legyen a dolog, a tó vizétől lehetetlen megszabadulni. A hatvanas évektől a Karacsáj-tó vize természetes úton kezdett párologni, amely egy óriási mérgező felhőt alkotott a terület felett, amely körülbelül 500 ezer ember érintett. A párolgás megakadályozása érdekében a kormány 10 ezer betontömbbel töltötte meg a tavat. Úgy fest, hogy a természet képtelen elvégezni a dolgát, így az orosz kormány próbál további megoldásokat kitalálni. Addig természetesen jobb a helyszínt messziről elkerülni.

forrás: MovingNotion

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: