8 karácsonyi szokás eredete II.

Screen Shot 2012-12-14 At 8.03.53 Pm4. Karácsonyfa
A modern karácsonyfa nagyban különbözik az eredetitől. Manapság fényekkel és csillogó díszekkel rakjuk tele. Régebben ehető dolgokat aggattak rá, mint almát vagy csonthéjasokat. A szokás a pogány téli fesztiválokról ered, hiszen az örökzöld halhatatlanságot és erőt jelképez a hagyomány szerint. A kínai, a héber és az egyiptomi kultúra is hasonló értékekkel ruházza fel a fenyőket.
A keresztény tradíció szerint a fák állítása két cél szolgál: távol tartja az ördögöt és az itt maradt madaraknak nyújt hajlékot. Régebben almával és ostyákkal dekorálták, amely Ádámra és Évára utalt. A mai díszítéshez hasonló hagyományok először Németországban a reneszánsz idején kezdődtek el.

Top-Ten-Xmas-Films-23. Éneklés
A karácsonyi éneklés a negyedik századi római énekekből fejlődtek ki. Amíg a latin énekeket templomokban szóltak, az első énekesek Franciaországban, Németországban és Itáliában tűntek fel a 13. században. Ezeket a dalokat a köznyelv számára is érthető formában írták. Minden egyes ünnepélyen vidáman énekelte őket a nép.

Santa2. Fagyöngy
A fagyöngy egy parazita növény, amely megtelepszik a fákon. Ez nem hangzik túl romantikusan. Azonban a fagyöngynek igen színes története van. A görögök úgy gondolták, hogy Éneász, a rómaiak őse hozta a sarját a fagyöngynek, amely később legendás aranyág lett. A kereszténység előtti kultúrákban a növény a férfiasságot hordozta, ezen belül termékenységét, románcot és életerőt.
Úgy vélik, hogy a dekoráció megvédi a házakat a tűztől és a villámlástól. Karácsonykor aggatták fel, és egészen következő karácsonyig a házban maradt, amikor egy újabb hajtásra cserélték ki. Az, hogy miért kapcsolódik a csókhoz, a mai napig homályba vész. Azonban ez már a 16. századi Angliában is szokás volt.

1. Mikulás
Azt ugye tudjuk, hogy a Mikulás Szent Miklós történetén alapszik, aki egy nagylelkű ember volt, aki gyermeket ajándékozott meg. Azonban más alakok is vannak, akik kapcsolatba hozhatóak vele.
A holland Sinterklaas nagyon hasonló a mai Mikuláshoz, hiszen pirosban és fehérben tündököl, tudja, hogy jó voltál-e és kicsi manói vannak, akiket Zwarte Pietnek neveznek. A manók legendája sokkal sötétebb, hiszen nekik meg is kellett büntetniük a rosszalkodó gyerekeket fűz bottal.
Nagy hatással volt a mai Mikulásra a brit Télapó is, akinek figurája a 17. században alakult ki, mint az ünnepek boldogságának megtestesítője. Emellett Odin is potenciális inspirálója a mai Mikulásnak, hiszen Sleipniren lovagolt, aki egy legendás, nyolclábú ló.
A modern Mikulást sem a Coca-Cola teremtette meg. Az amerikai néphagyományban él a személye a 18. század óta. A neve holland társáéból ered.

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.