250 éve látják az emberek a Bolygó Hollandit

Annak bizony elég nagy az esélye, hogy már hallottál a Bolygó Hollandi nevű szellemhajóról (főleg, ha láttad a Karib tenger kalózait is). A legenda szerint a Bolygó Hollandi egy fantomhajó, amely arra van kárhoztatva, hogy a nyílt vízen hajózzon az örökkévalóságig és soha többé ne térjen haza. A mítosz egészen a 17. századig vezethető vissza, de a hajó bizony feltűnt a 18. századtól folyamatosan.

A legtöbb jelentés szerint a hajó egészen szokatlanul néz ki, és furcsa fény lengi körül. Emellett bizony igencsak rossz ómen, hogyha észleled a hajót. Ha egy hajó legénysége észleli a fantomhajót, akkor bizony meg van pecsételve a sorsuk a jövőre nézve.
Az első nyomtatásban megjelent kép a hajóról bizony 1970-ben tűnt fel, amelyet John MacDonald alkotott meg. “Az időjárás viharos volt, amikor a legénység meglátta a Bolygó Hollandit. Az általános történet szerint a Hollandit a borzalmas időjárás hozta vissza a helyszínre, megpróbáltak kikötni az öbölbe, de a kapitánynak nem sikerült a küldetés. Azóta rossz időben a hajó mindig feltűnik.”
A második említés az irodalomban történt 1795-ben, amelyet George Barriton írt. Ő hasonló történetet mesél el, de hozzáteszi, hogy a tengerészek rettegnek a Bolygó Hollandi megjelenésétől.

A legendás hajót szintén megemlítik a Scenes of Infancyban, amelyet a skót John Leyden alkotott. Elmondása szerint a fantomhajó leggyakrabban Afrika déli partjainál jelenik meg. Természetesen rengetegen próbálták megtalálni a logikus magyarázatot a Bolygó Hollandi létezésére. Sokan állították, hogy a hajó azért lett átkozott, mert rengeteg bűnügyi tevékenység kapcsolható hozzá, mint kalózkodás és gyilkosságok is. Emellett az emberek azon is gondolkozni kezdtek, hogy ki lehet a félelmetes hajó kapitánya. A történelmi leírások szerint a 17. században élt egy holland kapitány, Bernard Fokke, aki rengeteget hajózott a Holland Kelet Indiai Társasággal, ismert volt gyorsaságáról, hiszen a lehető legrövidebb idő alatt tette meg az utat a holland kikötők, Java és Indonézia között. 1678-ban elmondták, hogy a leggyorsabban három hónap és tíz nap alatt járta meg a távolságot. Sokan úgy gondolták, hogy ez csak úgy volt lehetséges, hogy lepaktált az ördöggel.

A Bolygó Hollandi a mai napig a megmagyarázhatatlan rejtélyek közé tartozik. Sokan úgy gondolják, hogy egyfajta optikai illúzió tartja fenn a legendát, amelyet Fata Morganának neveznek.
forrás: Vintage News

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.