14 elképesztő tény a gyilkos Winchester házról

Nemrégiben került a mozikba a Szellemek háza (Winchester) című horrorfilm Helen Mirren főszereplésével. Azonban kevesen tudják, hogy a Winchester ház bizony létezik. Hatalmas kaliforniai kúria, amelyet tragédia és misztérium fon körbe. A MentalFloss 14 hátborzongató tényt gyűjtött össze a házzal kapcsolatban.
1. A Winchester házat a háziasszonyról nevezték el.
Sarah Lockwood Winchester, aki a puskamágnás, William Wirt Winchester felesége volt, akinek a családja megalkotta a híres fegyvert. Sarah Lockwood tervezte és gondozta a viktoriánus kúriát, amely körülbelül 2230 négyzetméteres, és a mai napig a South Winchester Boulevard 525 szám alatt áll   San Joséban, Kaliforniában, építése 1886-ban kezdődött.
2. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy Sarah félelemből építette a házat.
Sarah férje 1881-ben halt meg tuberkulózisban, ekkor a nő egy médiumot keresett fel, aki képes volt a holtakkal kommunikálni. A nő valószínűleg csak le akarta zárni a múltat, de ehelyett félelmetes figyelmeztetést kapott. A médiumon keresztül William elmondta feleségének, hogy a tragédiák (a párosnak volt egy gyermeke, aki hathetesen halt meg) oka az, hogy a család véres pénzből tett szert a vagyonra, és így bosszús szellemek keresik őket. William szelleme mondta Sarahnak, hogy építenie kell egy házat azoknak, akik áldozatul estek a fegyvernek. Így a nő nyugatra költözött, és a lelkeknek adományozta a helyet. Emellett az építés sosem állhatott le, azt mondták neki, ha leáll, akkor meghal.
3. A házat 38 éven át folyamatosan építették.
1886-ban vette meg Sarah a nyolcszobás házat San Joséban. Felvett egy csapatot, akik éjjel-nappal folytatták az építkezést. 38 éven keresztül folyamatosan ment a munka, csupán 1922. szeptember ötödikén állt le, amikor Sarah nyolcvanas éveiben meghalt álmában. Azt mondják, hogy a munka azonnal abbamaradt, ahogy a nő meghalt, a munkások félig bevert szögeket hagytak a falban.
Sarah Winchester's bedroom, on the second floor of Winchester House

4. A ház tele van építészeti furcsaságokkal.
Sarah elég furcsa kérésekkel állt elő a munkások felé. Így a házban rengeteg titkos átjáró, csapóajtó van, tetőablakok a padlón, lépcsők, amelyek a semmibe se vezetnek. Ajtók, amelyek üres falakat tárnak fel, és egy veszélyes ajtó, ami egyenesen a semmibe vezet a második emeleten.

5. Egy földrengés egyszer megrengette a házat és csapdába ejtette Saraht.
1906-ban a Nagy San Franciscó-i Földrengés idején a ház is megsérült, amelyeket sosem építettek újra. Sarah beszorult a margarétás hálószobába, amely virágos motívumokkal volt tele. Később kiásták onnan.

6. A házat szinte úgy tervezték meg, mint egy labirintust.
Állítólag a labirintusos külső azért készült, hogy összetévessze a szellemeket, amely Sarahnak némi nyugalmat kölcsönzött. Sarah volt az egyetlen ember, aki a ház összes titkát ismerte.

View from Winchester House, looking south from top floor

7. Néhányan azt mondják, hogy Francis Baconre utalnak a szimbólumok a házban.
Egy másik történet szerint Sarah számos rejtjeles üzenetet alkotott, amelyet az angol filozófus, Francis Bacon ihletett. Sokan úgy gondolják, hogy a ház igazi jelentése a bálteremben rejlik, és Sarah egy titkos szervezetben is foglalatoskodott.

8. Más elméletek szerint Sarah egyszerűen őrült volt.
Mások szerint Sarah képtelen volt megküzdeni a gyásszal, és egyszerűen őrült volt. Azonban egy történész szerint Sarah csak olyan dologba akart kezdeni, amit a férje és ő is nagyon szeretett. Próbált valamit visszaadni a közösségnek, mivel folyamatosan munkát adott a San José-ban élőknek.

9. Sarah a Winchester házban csak magának való volt, de nem volt egyedül.
A nőnek a házban összesen 18 szolgálója volt, 18 kertésze és természetesen a folyamatosan ott dolgozók. Sarah minden reggel átbeszélte a terveket, majd este a szeánsz szobában beszélgetett a lelkekkel.

10. A ház igencsak pazar volt.
A házban 950 ajtó, 10 ezer ablak, 40 lépcső, 52 tetőablak, 47 kandalló, hat konyha található, plusz liftek, amelyek csodálatos fából készültek. Odabent van elektromosság, belső zuhany és csatornázás.

Winchester House's freestanding fireplace

11. Senki sem biztos abban, hány szoba is van a házban.
Sarah halála után a ház turistalátványosság lett. De amikor megpróbálják összeszámolni a szobákat, akkor mindig más számok jönnek ki. Körülbelül 160 lehet.
12. Sarah megszállottja volt a 13-as számnak.
A házban rengeteg minden kapcsolódik a 13-as számhoz. Nagyon sok 13 lépéses lépcső van, 13 paneles alak. Még a végrendeletében is 13 rész volt, amit 13 alkalommal írt alá.
13. Nemzeti látványosság
A Winchester ház 1974-ben lett igazi nemzeti kincs, amelyet a mai napig az a család (családok?) birtokonak, akik 1922-ben megvették a helyet 150 ezer dollárért, azonban kilétük a Winchester ház rejtélyei közé tartozik. De nekik köszönhetően a turisták a mai napig felfedezhetik a 110-160 szobát, amit Sarah álmodott meg.
Winchester Mystery House's Door to Nowhere

14. A legkísértetiesebb ház az Egyesült Államokban.
A mai napig sokan azért látogatnak ide, hogy szellemeket lássanak. A legtöbben a harmadik emeleti folyosón szoktak lépteket és suttogásokat hallani.
forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: