Történetek a híres horrorfilmek maszkjai mögött

A legtöbb horrorfilm sikeressége az ismeretlentől való félelemből ered. Lehet ez egy szörnyeteg, gyilkos vagy bármely külső fenyegetés. Szóval úgy a legegyszerűbb, hogyha letakarjuk a horrorszörnyeteget arcát valamivel. A leghíresebb filmekhez hozzátartozik egy ikonikus maszk is, amelyeknek az eredetéről mostani cikkünkben fogunk beszámolni.

1. Az Operaház fantomja
Már az Operaház fantomjának eredeti maszkja is félelmetes volt, azonban a legnagyobb borzalmat az váltotta ki, amikor a szörnyeteg levette magáról a maszkot. Páran állítólag el is ájultak, amikor meglátták a fantom eredeti arcát.

2. Az arc nélküli ember (1960)
A 1960-ban debütáló Az arc nélküli ember című filmben Edith Scob karakterét, Christianét egy kifejezéstelen maszkba erőltették, mivel karakterének arca borzalmasan megsérült egy autóbaleseten. A színésznőnek három órával a forgatás előtt kellett érkeznie, hogy feltegyék rá a maszkot, és egészen addig kellett viselnie, amíg vége nem volt a napnak. Csupán szívószálon keresztül étkezhetett, és alig tudott beszélni a astag maszk miatt. Scob eléggé elszigetelődött így a stáb többi tagjától, amely végül segítette neki, hogy még jobban játssza a szerepét.
3. A Texasi láncfűrészes mészárlásai (1974)
A texasi láncfűrészes alakját Ed Gein ihlette, azonban a bőrpofa ötlete teljes mértékben a rendezőtől, Tobe Hoopertől ered. A maszkot úgy alkották meg, mintha a régi áldozatai bőréből alakította volna ki, így összefonódott a gyilkos személyiségével a maszk. A film forgatása alatt három különböző maszkot viselt a gyilkos, emellett semmilyen személyisége nincs a mészárosnak.
 4. Halloween (1978)
John Carpenter elég rossz helyzetben volt, amikor a Halloweent rendezte. A rendezőnek nem is tetszett az eredeti maszk, ezért elment Bert Wheeler mágiához használatos eszközöket áruló boltjába, hogy keressen valami Michael Myersnek.
5. Péntek 13 (1980)
A hokimaszkos gyilkos alá az egyik legismertebb alak a horrorok történetében. Nagyon érdekes, mivel hogy a maszk maga meg sem jelent a harmadik epizódig. Nagyon sok történet kering arról, honnan is ered, de leginkább Martin Sadoffot emlegetik kitalálóként. Állítólag nem akartak annyi időt tölteni a sminkeléssel, ezért választották a maszkot, főleg, hogy Sadoff és a színész is nagy hokirajongók voltak.
6. A bárányok hallgatnak (1991)
A bárányok hallgatnak híres maszkja is visszavezethető a hokira. Itt egy híres hokijátékos adott tippet a bezárt Hannibal Lecter maszkájához. Egész egyszerűen levágták egy hokimaszk tetejét, így Dr. Lecter még borzalmasabban néz ki, ráadásul beszínezték barnás zöldesre, hogy börtönre emlékeztessen.
7. Sikoly (1996)
Úgy fest, hogy a horror műfajában a szerencse nagy szerepet játszik az ikonikus maszkok kitalálásánál. Ez duplán igaz a Sikoly szellemes alakjára. A forgatókönyv nem igazán adott leírást arról, hogyan is kell kinéznie a maszknak. Egyik nap Marianne Maddalena megtalálta a tökéletes szellemmaszkot egy elhagyatott házban, amit éppen a forgatás miatt néztek meg. Mindannyian imádták, a gond csak az volt, hogy a Fun World nevű cégé volt. Sokáig tartott, de végül sikerült megbeszélniük a dolgokat. A Sikolynak meglett a tökéletes maszkja, a Fun World pedig kapott egy horrorikont, amely 170 millió dollárt hozott.
forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.