A történet a Times Square szilvesztere mögött

Minden évben rengetegen nézik a Times Squaren, ahogy leejtik a híres labdát, amelyet 2688 kristályháromszög borít és 32 256 fény világít rajta. A gömbnek saját Twitter fiókja van 15 ezer követővel. De mi is ennek az eredete?

Hogyan lett a Times Square Times Square?
1904-ben végeztek egy 25 emeletes felhőkarcoló készítésével, amely a 42-43. utca, a Hetedik sugárút és a Broadway kereszteződésében jött létre. Ez volt a New York Times új főhadiszállása. Ugyanebben az évben nyitott meg a metró 28 különböző állomással. A Grand Central Állomás a 42. utcán volt, és rengeteg másik a Broadwayen. Hogy nehogy összezavarodjanak az emberek az állomásokat illetően a Times torony után el akarták nevezni a területet Long Acre térnek, amelyből később Times Square lett. Később úgy nyilatkoztak róla, hogy ez a város új központja.

Az újévi ünneplés
1904-ben Ochs meg akarta ünnepelni a New York Times költözését. Az előző években a Trinity templomban tartották a szilveszteri ünnepséget. Azonban Ochs új tradíciót vezetett be, ahová 200 ezren érkeztek 1904-ben is. Ez volt a Times legnagyobb nyilvános esemény, amely bekerült minden sajtóba.

De mi a helyzet a gömbbel?
1907-ben betiltották a tűzijátékot biztonsági okokból, ezért Ochsnak mást kellett találnia, hogy megünnepeljék az új évet. 1908-ban a Times bejelentette az eseményt. Az új ceremóniát azért választották, mert Angliában, Greenwichben is hasonló szertartás van jelen 1833 óta. Itt egy egyszerű vörös labdáról van szó, azonban Ochs ennél sokkal kirívóbbat akart alkotni, így lett készen egy óriási fa-vas kreáció, amelyet 100 égővel világítottak ki. A gömb leejtése igazi tradíció lett. 1943-ban azonban a háború elhomályosította az ünneplést, helyette egyperces csendet tartottak.
A gömb 1908 óta sokat változott. A mostani labdát 2000-ben tervezték meg, ezért Millenium Gömbnek is nevezik.

forrás: MentalFloss

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.