Terror Edinburgh-ban: a MacKenzie kopogószellem

Edinburgh szépséges város, rengeteg látogatót vonz a világ minden tájáról. Azonban a történelmi épületek és ősi katedrálisok között megbújik a sötétség is a Greyfriars Kirkyard temetőben, amelyet még 1562-ben hoztak létre. A nevét egy kutyáról kapta, aki mindig kijárt a temetőbe 14 éven keresztül, hogy meglátogassa halott gazdáját. Azonban ezen aranyos történet mellett Greyfriars Kirkyard ismeretes onnan is, hogy az otthona egy olyan entitásnak, amely terrort bocsájtott a városra. Ez nem más, mint a Mackenzie kopogószellem.

Egy kis történelem is szükséges a megértéshez. A kopogószellem egy Sir George Mackenzie of Rosehaugh nevű férfi lelke, aki egy skót ügyvéd és író volt, körülbelül 1636-ban született és 1691-ben halt meg. Azonban többen ismerik véres MacKenzie néven.
A történetbe beletartoznak a Skót Presbiteriánusok is a “convenanterek”, akik végül segédkeztek abban, hogy kirobbanjon az angol polgárháború. A polgárháború ideje alatt (1642-1651) II. Károly próbálta visszanyerni a koronát, és ehhez meg kellett nyernie a skótok bizalmát, akik 1651-ben királyukká koronázták, majd 1660 II. Károly visszaszerezte Anglia koronáját is, de elárulta a presbitereket, mivel kihátrált az egyességből, hogy megtarthatják vallásukat, és elkezdte kivégezni őket. Természetesen a presbiterek azonnal harcolni kezdtek ellene, amely végül egy véres ütközetben csúcsosodott ki a Bothwell hídnál. A legyőzött presbitereket Edinburgh-ba szállították, ahol négyszázat Greyfriar Kirkyardba vittek. Itt kerül MacKenzie a képbe.

 

MacKenzie igen rossz bánásmódban részesítette a börtönben lévő embereket, akik nem kaptak elég ételt és minden természeti erőnek ki voltak téve. A körülmények egy koncentrációs táboréhoz hasonlítottak. MacKenzie számos embert rabszolgának küldött el vagy kivégeztetett, néhányaknak volt esélyük újra felesküdni az új királyra. A végén 150 ember halt meg és lett eltemetve a börtönben. Így szerezte MacKenzie hírhedt nevét. Véletlenül MacKenzie-t halála után a bebörtönzöttek szomszédságába temetették.
Maga a történelem is elég okot adna a kísértetjárásra, azonban a MacKenzie kopogószellem csak nemrégiben lett aktív. Sokan úgy gondolják, hogy egy 1998-ban történt incidens keltette életre a lelket, amikor is hajléktalan férfi tört be a kriptába, hogy menedéket keressen. A hajléktalan véletlenül elmozdította a maradványait a pestis áldozatainak is, és sikítozva rohant ki a kriptából (sohasem látták újra). A következő nap két nő látogatta meg a síremléket, ők lettek az első áldozatai a kopogószellemnek, aki egyiküket a földre lökte, a másiknak pedig sérülések lettek a nyakán.
A dolgok csak rosszabb irányt vettek 2004-ben, amikor két tinifiú tört be a kriptába, és vágták le Mackenzie maradványainak a fejét. A fiúk úgy játszottak a csontokkal, mintha báb lenne, majd focilabdaként bántak a koponyával, később szexuálisan is meggyalázták. Azóta legalább 500 támadásról számoltak be, amit a kopogószellem követett el. Általában ellöki az embereket, esetleg a hajukat húzza, de karmolásokat és zúzódásokat is okozott.

Sajnos a szellem nem csak a temető környékén észlelhető. A közeli házakba is betér az entitás, ahol tör és zúz. Egy másik kísértetjárta helyszín a Radisson Blu Hotel, amely a közelében van annak a helynek, ahol Mackenzie annak idejében élt. A lakók tapasztaltak furcsa mozgásokat, hangokat a fürdőből, a televízió ki-be kapcsolódását. A támadások annyira eldurvultak, hogy már két ördögűzést is hajtottak végre a temetőben, de semmi sem történt, viszont lehet csatlakozni a szellemtúrára.
Vajon igaz-e a MacKenzie kopogószellem története, vagy csak turistacsalogatásra van? Tagadhatatlan, hogy borzongató a történet.

forrás: GhostDiaries

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.