Szilveszter a világ minden táján I.

Decemberben megtekintettük a karácsonyi tradíciókat a világon. Most azonban a szilveszter estéhez közeledvén bepillantunk más nemzetek újévi ünneplésébe is. Kezdjük meg közösen a világutazást!

Firstfooting03-Offering10. Az első látogató
Az “első látogató” ősi európai újévi szokás. A tradíció szerint az a legszerencsésebb, hogyha az első ember, aki belép a házba éjfél után egy sötét hajú férfi. A szőkéket a vikingekkel azonosították, akik sohasem hoztak szerencsét. Az első látogatónak ajándékokat kell vinnie magával: pénzérmét a jólétért, kenyeret ételnek, sót ízesítőnek vagy whiskeyt, ami a mulatságot jelképezi. Az első látogató lehet a házban élő személy is, de csak akkor, hogyha éjfél előtt nem volt otthon. Nem ér kilépni a küszöbön, majd belépni újra!

Portmagee-New-Year-Celebrations9. Ír szél
Ír tradíció szerint az ország politikájának jövőjét lehet megjósolni azzal, hogyha ellenőrzöd éjfélkor, hogy merről fúj a szél. Hogyha nyugatról, akkor jó esély van arra, hogy szerencsés rezsim jön a következő évben. Azonban ha keletről érkezik, akkor a britek lesznek a mérvadóak.
Ekkor fagyöngyöket ajándékoznak, hogy távol tartsák a balszerencsét. Egyedülálló nők pedig a párnájuk alá teszik a növényt, hogy megpillantsák álmukban jövendőbelijüket.
Emellett szokás kenyeret ütögetni az ajtóknak és az ablakoknak, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket.

Capt4Cb58D9D4Dcb4596B6602E38149Ac768. Pazarló bulik
Madeira szigetén tartják a legnagyobb szilveszteri bulikat. 2007-ben nyolcezer tűzijátékot lőttek el percenként a fővárosban, amely összesen 600 ezer darabot jelentett. 2009-ben a kormány 12 millió eurót költött a mulatságra, ami a világ legnagyobb ünnepélye lett. Hatalmas bulira számíthatunk még Rióban, Sydneyben és New Yorkban is.


Img 51397. Ősi múlt
A szilveszter estéje a legrégebbi ünnep, amelyet a mai napig tartunk. Már az ókori Babilonban is ünnepelték i.e. 4000 környékén. Abban az időszakban Vernal Equinox utáni első újholdnál kezdték meg az ünneplést, amely 11 napig tartott. Már ekkor is fogadalmakat tettek. A legnépszerűbb fogadalom akkor az volt, hogy visszaszolgáltatják a kölcsönkért mezőgazdasági szerszámokat.


437447347 21212181A16. Birodalmi bál
Ausztriában tartják a világ egyik legfényűzőbb újévi bálját. A birodalmi bálok a Habsburg dinasztia idején kezdődtek, és a mai napig ünneplik. Mindenki fehérben és feketében feszít, majd éjfélkor felcsendül a Kék Duna keringő. A vendégek sült malacot esznek, amely jószerencsét hoz. Az asztalokat sokszor cukorból készült malackákkal díszítik.

forrás: ListVerse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.