Sárkányok (szláv mitológia)

A sárkányszerű lények a legtöbb mitológiában felbukkannak. Talán így magyarázták a földben talált rejtélyes dinoszaurusz csontvázakat? Valószínűleg erre a kérdésre sosem fogunk választ kapni, de kétségtelen, hogy a sárkányok igencsak népszerűek és gyakran bukkannak fel mesékben és történetekben.
A szláv népi hitvilág sárkányai ismerősek lehetnek. Sok esetben van több mint egy fejük (inkább három, mint hét). A szláv folklór kétféle sárkánytípust különböztet meg egymástól. Az egyik a zmey, a másik az aždaja. 
 
A zmey sárkányok az emberek lakóhelyétől távol eső, hatalmas kastélyokban élnek, amit telehalmoznak kincsekkel, és természetesen hölgyekkel. Gondolom, a legtöbb olvasónknak itt dereng valami a magyar népmesékből.Hatalmas, sokszor természetfeletti tudás birtokosai, tüzet okádnak, képesek varázsolni és beszélni. Emellett alakváltók, képesek hatalmas hüllőalakjukból emberré változni. Ritkán találkoznak közönséges halandókkal, ilyenkor általában követelnek valamit: aranyat és nőket.
Elrabolt áldozataiknak sokszor nemzenek gyermeket, ezek a félig sárkány, félig ember lények emberi alakkal rendelkeznek, ám többek mint egyszerű halandók: általában természetfeletti képességekkel rendelkeznek, csak úgy, mint az apjuk, és csodálatosan szépek.
A történetek szerint a legtöbb sárkány nem jóindulatú, mégsem beszélhetünk róluk kizárólag gonosz teremtményként. A Ljubljana címerében is szereplő példány például határozottan előnyére szolgál az emberiségnek, hiszen a várost védi a veszélytől. Ráadásul a legtöbb népi hős sem közönséges halandó, hanem sárkányok gyermeke.
  
Az aždaják (vagy alák) általában sötét, félre eső lyukakban élnek, és ellenségesek. Titokzatos, rejtélyes területeket őriznek. Különösebb indok nélkül gonoszak és félelmetesek. Hasonlóan a zmey sárkányokhoz, ők is tüzet fújnak, és több fejük lehetséges (általában három, hét, vagy kilenc). Érdekesség, hogy Sárkányölő Szent György ikonográfiájában látható legyilkolt sárkány egy aždaja, és nem zmey.
 
Forrás: tfwalsh.wordpress.com, DeviantArt

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.