Sárkányok (szláv mitológia)

A sárkányszerű lények a legtöbb mitológiában felbukkannak. Talán így magyarázták a földben talált rejtélyes dinoszaurusz csontvázakat? Valószínűleg erre a kérdésre sosem fogunk választ kapni, de kétségtelen, hogy a sárkányok igencsak népszerűek és gyakran bukkannak fel mesékben és történetekben.

Forrás: wikipaintings
A szláv népi hitvilág sárkányai ismerősek lehetnek. Sok esetben van több mint egy fejük (inkább három, mint hét). A szláv folklór kétféle sárkánytípust különböztet meg egymástól. Az egyik a zmey, a másik az aždaja. 
 
A zmey sárkányok az emberek lakóhelyétől távol eső, hatalmas kastélyokban élnek, amit telehalmoznak kincsekkel, és természetesen hölgyekkel. Gondolom, a legtöbb olvasónknak itt dereng valami a magyar népmesékből.Hatalmas, sokszor természetfeletti tudás birtokosai, tüzet okádnak, képesek varázsolni és beszélni. Emellett alakváltók, képesek hatalmas hüllőalakjukból emberré változni. Ritkán találkoznak közönséges halandókkal, ilyenkor általában követelnek valamit: aranyat és nőket.
Elrabolt áldozataiknak sokszor nemzenek gyermeket, ezek a félig sárkány, félig ember lények emberi alakkal rendelkeznek, ám többek mint egyszerű halandók: általában természetfeletti képességekkel rendelkeznek, csak úgy, mint az apjuk, és csodálatosan szépek.
A történetek szerint a legtöbb sárkány nem jóindulatú, mégsem beszélhetünk róluk kizárólag gonosz teremtményként. A Ljubljana címerében is szereplő példány például határozottan előnyére szolgál az emberiségnek, hiszen a várost védi a veszélytől. Ráadásul a legtöbb népi hős sem közönséges halandó, hanem sárkányok gyermeke.
Forrás: linkmesh
 
 
Az aždaják (vagy alák) általában sötét, félre eső lyukakban élnek, és ellenségesek. Titokzatos, rejtélyes területeket őriznek. Különösebb indok nélkül gonoszak és félelmetesek. Hasonlóan a zmey sárkányokhoz, ők is tüzet fújnak, és több fejük lehetséges (általában három, hét, vagy kilenc). Érdekesség, hogy Sárkányölő Szent György ikonográfiájában látható legyilkolt sárkány egy aždaja, és nem zmey.
 
Forrás: tfwalsh.wordpress.com, DeviantArt
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: