Ricky Kasso – Mondd, hogy szereted a Sátánt!

 

Minden generációnak megvan a mumusa, ami potenciálisan akadályozza, hogy olyan érett gondolkodású felelősségteljes felnőtté váljon, mint az azt megelőző generáció. Legalább is az azt megelőző generáció tagjai szerint. Ami ma az okostelefon, a kék bálna vagy Momo, és a videójátékok az a nyolcvanas években az MTV, a heavy metal és a sátánizmus volt. (Ami legalább azt tisztába teszi, hogy két generációval ezelőtt mennyivel menőbb dolgok miatt lehetett aggódni).  A ’80-as évek egyik nagy visszhangot kiváltó esete Ricky Kassoé, amire a sajtó olyan szinten ráugrott, hogy onnantól a közvélemény minden szerencsétlen Judas Priest pólós srácban potenciális sátánista gyilkost látott.

Richard Allan Kasso 1967. március 27-én született New York-i Northportban. Apja a helyi futballcsapat edzője, az anyja az iskola történelemtanára volt. Ricky szorgalmas gyerek volt és jó tanuló, ahogyan apja fogalmazott „mintagyerek és egy ifjú sportoló”.  Aztán jött a pubertás és végképp betett a fehér léckerítéses kertvárosi  idillnek, hogy a fiú elkezdett ismerkedni a drogokkal.  Az első füves cigit aztán követték az erősebb szerek, mint az LSD és a PCP. Ezzel szinkronban a magatartásgondjai egyre inkább elhatalmasodtak. A polgárpukkasztás és a szüleinek sokkolása aféle hobbivá vált nála. Jellemző volt, hogy lazán bejelentette a szüleinek, hogy leugrik drogot szerezni, de ebédre otthon lesz.

A drogfüggőséggel megjelent életében a bűnözés is. Kisebb bűncselekményeket követett el, hogy meg legyen a pénz az anyagra. Többször összetűzésben került a rendőrséggel. Szülei próbálták jobb belátásra bírni, de ahogy apjának mondta egyszer. „Szeretem azt az álomvilágot, amit a drogok adnak. Nem tudsz leállítani. Szeretek drogozni.”

Súlyosbító körülményként 16 évesen elkezdett ismerkedni az okkultizmussal és a sátánizmussal. Elég népszerű volt az iskolában, éppen a drogozás miatt. Megkapta az „Acid királya” becenevet is, mivel mindig volt nála pár tabletta vagy bélyeg, és hangulatától függően ki is osztott ezek közül néhányat a barátai között. Az így kialakult lazán kapcsolódó baráti körét elnevezte a „Fekete kör lovagjainak”. Ezekkel egy-egy betépés alkalmával szeánszokat és fekete miséket tartottak, amiknek a szomszédság háziállat-állománya látta kárát. A hevenyészett szekta vezére természetesen az Acid királya volt, aki gyakran járta a könyvtárakat okkult témájú könyvek után kutatva.

A különös húzásai is megszaporodtak. Néha fél napokra eltűnt egy temetőben a zsebében pár zacskónyi angyalporral, amit a sírok között bolyongva szippantott fel. Walpurgis éjszakáján pedig betört haverjaival abba a házba ahol az Amityville horror játszódott le 1974-ben.

Mikor szülei tudomást szereztek a viselt dolgairól, beutaltatták az Amityville-i Elmegyógyintézetbe. A fiú büszke sátánistaként vonult be az intézménybe, és amint lehetősége volt rá, hangoztatta a nézeteit. A drogok okozta erózió viszont még nem volt olyan előrehaladott az agyában, hogy fel ne fogja, hogy a szabadsága attól függ, hogy megtagadja-e nézeteit, vagy legalább képes-e elhitetni orvosaival, hogy sátánista lázadó nincs többé, helyette visszatért az a nagyszerű srác, akinek a szülei pár éve gondolták. Így miután fogadkozott orvosainak, hogy jó útra tér, és visszamegy az iskolába, ha kap rá egy esélyt, a kórház elbocsátotta.

Pár nappal később a rendőrség egy sír kiásása közben érte tetten… Volt egy fixációja, hogy indián csontokat kell szereznie, így feltúrt egy gyarmati időkben használatos temetőt.

Szüleivel nagyon megromlott a kapcsolata. Ahogy apja mondta: ”A legtöbb családban akármennyire is engedetlen lázadó a gyerek, mégis szüksége van egy szerető otthonra, ételre és hajlékra. Rickynek ezek közül semmire sem volt szüksége. Csak akkor került elő, ha gondja volt a rendőrséggel vagy komoly betegsége volt.”  Emiatt többnyire az utcán vagy a haverjaival bérelt viskóban aludt, így össze is szedett egy tüdőgyulladást. A szülei kórházba vitték és egy végső elkeseredett próbálkozással megpróbálták ismét felvetetni a pszichiátriára, amivel sem sikerült teljes sikert elérni, mert bár Rickyt megvizsgálták, a diagnózisa szerint aszociális személyiség, de nem köz- vagy önveszélyes.

Hazaengedték, így tovább folytathatta a családja terrorizálását. Egyszer anyja arra nyitott be, hogy fia a földön fekszik a csuklóiból folyó vértócsában. A nő sokkos állapotban rohant gyermeke segítségére, aki kinyitotta a szemét és nevetésben tört ki, hogy anyja hogy bedől egy üveg ketchup segítségével elkövetett remekbe szabott poénján.

A sírgyalázás miatti bírósági meghallgatása előtti éjszakát egy barátjánál töltötte. Mikor reggel hazatért hogy egyen valamit és lezuhanyozzon, az apja az útját állta és nem engedte be a házba. Együtt elmentek a bíróságra. A meghallgatás után apja a járdán hagyta, és amikor bekopogott  kocsi ablakán, hogy legalább némi pénzt adjon neki, hogy valahol reggelizni tudjon, a férfi szó nélkül elhajtott. Fél óra múlva visszatért, és fia kezébe nyomott pár dollárt és megtiltotta, hogy még egyszer feltűnjön a házuknál vagy a három húga közelében.

Ricky innentől az utcán élt és ott aludt, ahol tudott: parkokban, hidak alatt, autóroncsokban. A Fekete lovagok köre viszont megmaradt neki és bár új barátra is lelt, akik partnerei voltak a kábítószerekkel színesített fekete misék tartásában.  Összebarátkozott James Troianoval. Troiano árva volt, aki korán otthagyta az iskolát és drogozni kezdett.  18 éves korára már egész hosszú bűnlajstroma volt főként lopások miatt. A szabályok semmibevételére való hajlama miatt rokonlélek volt Rickynek.  A 16 éves szintén drogfüggő Albert Quinones is a fekete lovagok belső körébe tartozott.

A 17 éves Gary Lauwers is ekkor került a társágba. Ő is egy jó családból származó mintagyerek volt. aki engedett a drogok csábításának, és elindult a lejtőn. Tervei egyaránt voltak arra, hogy összeszedi magát, és visszamegy tanulni, és arra hogy betör a kokainbizniszbe és a nagymenők közé fog tartozni. Az ambíciók viszont kevésnek bizonyultak akaraterő híján, így megmaradt az olcsó drogokat toló kompániában.

A fekete kör lovagjai

Megjelenésével viszont Rickynek vetélytársa akadt, és kettejük dominanciaharca a baráti társaság vezérének posztjáért egyre inkább eldurvult. Az egyik csúcspont egy átdrogozott éjszakán jött el, mikor Ricky annyira kiütötte  magát, hogy egyáltalán nem volt tudatánál. Gary ezt használta ki, és vette el a kabátja zsebéből a nála lévő 10 adagnyi PCP-t. Reggel a barátok azért előzékenyen figyelmezették Rickyt a lopásra. Az eddig sem barátinak mondható viszony itt durvult el végleg. Ricky visszakövetelte a drogját, de Gary csak a felét tudta visszaadni, az elhasznált öt csomagért viszont ígért neki 50 dollárt. A pénzt viszont többszöri figyelmeztetés és verés hatására sem adta meg.

’84. június 19-én Ricky egy ismerősétől kölcsönkért egy rádiót két barátját és azok legnagyobb meglepetésére Gary  Lauwerst drogozni hívta a Cow Harbori parkban lévő Aztakea erdőbe.

Hogy itt mit történt, arról minden tanú másként vallott. Aztán többször megváltoztatták a vallomásukat. Nem javított az átláthatóságon az sem, hogy úgy teletömték magukat kábítószerekkel, hogy egyikük egyik tanúvallomása azzal ért véget hogy  „azután a fák és a méhek üldözni kezdték őket”. Ahogy Jimmy Troiano ügyvédje fogalmazott. „Itt van ez a fiatalember,  aki teljesen kiégett és nincs egy ép agysejtje…”

Ami viszont biztos: négyen kimentek az erdőbe, és elfogyasztottak pár adag kábítószert. Ahogy kezdett esteledni, tábortüzet akartak rakni, de a nedves fa  nem akart meggyulladni. Gary levette a zokniját, és azt használták a tűz begyújtásához. Mivel ez sem volt elég, Rickyből előtört az alfahím, és fölényeskedve megkérdezte, hogy „Miért nem áldozza fel a kabátját a tűznek?”. Gary erre nem volt hajlandó, de letépte a dzsekije ujját, és végül azzal gyújtottak be. Mikor a tűz ismét kezdett kialudni, Ricky követelte, hogy vágja le a haját, és azzal gyújtsák be ismét. Lauwers érezte, hogy a dolgok nem jó irányba haladnak, így el akart rohanni, de Troiano lefogta, amíg Ricky levágott a zsebkésével a hajából. Az egyik verzió szerint ekkor Gary megkérdezte Rickyt, hogy bánta akarja-e, amit Kasso tagadott, majd belemártotta a kését. Egy másik verzió szerint ez a párbeszéd játszódott le közöttük a gyilkosság előtt:

– Van egy furcsa érzésem, hogy bántani akarsz.

– Bántani? Dehogy akarlak bántani. Én meg akarlak ölni

Ezután Ricky szurkálni kezdte késével. Aztán egyszer leállt, és ráparancsolt áldozatára:

Mondd, hogy szereted a Sátánt!

De Gary ehelyett azt mondta:

Szeretlek, anya!

Ricky tovább szurkálta áldozatát, majd mikor végzett, elmormolt valami Sátánnak címzett imát, majd egy varjú károgott fel a fák lombjai között, amit ő annak vett, hogy a pokol elfogadta áldozatát.

Ekkor látni vélte, hogy Gary megmozdul, erre többször az arcába szúrt, addig amíg áldozata arca a felismerhetetlenségig roncsolódott. A boncolási jegyzőkönyv szerint a testet és a fejet 17 és 36 közötti szúrás érte.

Gary Lauwers

A fiúk másnap reggel odébb húzták a holttestet, és faágakkal takarták be. A szülők nem jelentették gyerekük eltűnését, mivel a fiúnak szokása volt elszökni otthonról, hogy aztán csak hetek múlva tűnjön fel.

Ricky olyan büszke volt a tettére, hogy barátainak el is hencegett azzal, hogy emberáldozatot mutatott be a sátánnak, akik nem hittek neki, de azokat el is kalauzolta a helyszínre(!). A morbid túravezetés addig tartott, amíg Jimmy meg nem unta a dolgot, és vissza nem ment elásni barátja testét. A hír egyre jobban terjedt és Laurie Walsh nevű 16 éves lánynak köszönhetően eljutott a rendőrségre is. Laurie-nak Jimmy mesélte el a gyilkosságot. A lány először kételkedett, de mikor felhívta Gary szüleit, akik elmondták neki, hogy jó ideje nem találkoztak fiukkal, úgy döntött, hogy legjobb lesz, ha jelenti a rendőrségen.

A rendőrök kutyás egységekkel vonultak is, és hamarosan meg is találták a bomlásnak indult holttestet.

A három srácot letartóztatták. Ricky július 7-én cellájában felakasztotta magát. Albertet szemtanúként hallgatták csak ki, Jimmyt pedig gyilkosságban való bűnrészességgel vádolták. 1985 áprilisában viszont felmentették a vádak alól, mivel a  (többször változtatott és visszavont) tanúvallomások annyira zűrzavarosak voltak, hogy az alapján képtelenség lett volna elítélni.

A sajtó természetesen felkapta az esetet, aminek nagy szerepe volt a ’80-évekbeli nagy sátánista-pánik kialakulásában. Ilyen kicsit sem hatásvadász szalagcímek voltak mindennaposak:

Sátáni mészárlás rázza meg a falut / Philadelphia Daily News” vagy „A szülők végigkövették, ahogy gyerekük alámerül egy ördögimádó szektában, majd meghal / The Philadelphia Inquirer”.

Ezután jöttek az oknyomozó cikkek a kertvárosi Amerikát behálózó sátánizmusról. (spoiler: a cikkek szerint a helyzet tarthatatlan). Nem javított a helyi hivatalos szervek nyilatkozata sem:

⦿ A rendőrség közleménye

Kasso egy sátánista szekta tagja, ami dicsőítette az ördögöt és rituálékat tartott a tiszteletére.  Kasso rámutatott továbbá, hogy az áldozatot ért utolsó szúrásnál egy varjú károgni kezdett . Ez jelezte neki a szatén* [sic] imádójának hogy az ördög parancsolta meg neki hogy ölje meg Lauwerst.

*[valószínűleg sátán akart lenni, de angolban a „satin” és a „satan” között csak egy elgépelésnyi a különbség]

A média természetesen megvádolt mindent és hibáztatott mindenkit, amivel lehetett növelni az eladott példányszámot.  Mivel Kassóról több kép jelent meg AC/DC pólóban, így az egyik célpont a heavy metal lett. Többek között Ozzy Osborne is, aki amikor rákérdeztek a a sátánizmussl való kapcsolatára, azt mondta az újságírónak:  „Mikor megnéztük az Ördögűzőt, mindnyájan egy hotelszobába kuporodtunk össze, na ennyire voltunk benne a fekete mágiában.”

Viszont az eset akkora visszhangot kapott, hogy jelentős hatással volt a popkultúrára. Több könyv, dokumentumfilm számtalan film és dal született a gyilkosságról.

Mint például a noise-rock banda Wiseblood dala 1985-ből:

De ha valakinek ennél könnyedebb dolgokat jelent a zene, annak itt a Wheatus szerzeménye 2000-ből

emadion.it
www.the13thfloor.tv
murderpedia.org
morbidology.com
allthatsinteresting.com

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.