Moll Dyer, a Blair Witch boszorkánya

 
Boszorkányos hónapunk soron következő bejegyzése Moll Dyerről lesz szó. A hölgy a tizenhetedik században élt Maryland egyik városkájában. Sok minden kérdéses vele kapcsolatban, alakját titkok lengik körül. A társadalom számkivetettje volt, gyógyfüveket használt, de ez nem volt elég a megélhetéséhez, így leginkább környezete jóindulatából élt. Különös és magánakvaló nőnek ismerték.
 
Boszorkánysággal vádolták, és felgyújtották a házát egy fagyos, téli éjjelen, ám Moll Dyer megmenekült a lángoktól és a dühös tömegtől, az erdőbe rohant. Aztán napokig nem látták, végül egy helyi kisfiú talált rá a testére.  Moll Dyer egy sziklához fagyott, kezét egy utolsó átokra emelte, amellyel megkeserítette azoknak az életét, akik megtámadták.
 
Állítólag térde nyomott hagyott a kövön, ahogy ott térdelt. Ez a falusiak számára intő jel volt, hogy nem a megfelelő embert találták meg, hiszen ezt inkább szenthez fogható csodának hitték. Hiába volt a megbánás, a boszorkány átka azonban évszázadokig kínozta a település lakóit és leszármazottaikat. A járványokat és a zord teleket Moll Dyer átkának hitték.
 
Kísértete máig felbukkan, általában különös, szellemalakú állatok társaságában találkozhatunk vele. Moll Dyer az amerikai néphit fontos alakjává vált, bár valódi személye vagy akár létezése igencsak kétséges és bizonyítékokat nélkülöző.
 
Nemcsak a hiedelemvilágban bukkan fel alakja, hanem népszerűsége ma is töretlen, hiszen a róla szóló történetek, legendák inspirálták a The Blair Witch Project (magyar címén: Ideglelés) című film készítőit, történetük boszorkányának megalkotásában.
 
Forrás: listverse

 

Képek: tumblr     

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.