Modraniht

A korábbi cikkeinkben inkább érdekességeket gyűjtöttünk ki a karácsonyról, általában arról írtunk (a teljesség igénye nélkül), hogy milyen különös szokások kapcsolódnak hozzá.  Az ünnep közeledtével azonban mi is mélyebbre ásunk, és egy kicsit foglalkozunk az eredetével.
 
A címben szereplő Modraniht egy olyan ünnepet jelent, amiről elsőként Tiszteletreméltó Bede említett, a még pogány angolszászok tartottak, és számukra ez egyszerre jelentette az újév kezdetét, és az anyák vagy ősanyák éjszakájának tartották. A Modraniht azonban nem csupán az angolszász népek hagyománya volt, hanem az anyák éjszakája összecseng más pogány népek hitvilágával, így a nyugati germán törzsek anyatiszteletével, illetve a dísablóttal, amit az északi germán népek ünnepeltek egykor Skandináviában. Elképzelhető, hogy a Modraniht hozzátartozott a kelták által tartott ünnepkörhöz, de ezt sokan vitatják manapság.   
Sajnos Tiszteletreméltó Bede munkáin kívül nem állnak rendelkezésünkre részletes források, így csupán feltevésekre hagyatkozhatunk.
Az idősebb asszonyok vagy anyák germán tiszteletével kapcsolatban fennmaradtak tárgyi leletek, fogadalmi kövek és a nekik szentelt oltárok fennmaradtak egész Európa-szerte, ezek az I-V. századból származnak.  Ezernél is több felirat tanúskodik imádatukról. Ezeket a női istenségeket általában istenhármasokban tisztelték, de felbukkannak női alakok egyedül, illetve kettesével is, ábrázolásuk változatos: megjelennek ülve és állva is, olykor gyümölcsöstálakat vagy bőségszarut tartanak, hajukat kibontva hordják, társaságukban rejtélyes, csuklyás figurák is felbukkannak. Alakjuk leginkább a termékenység biztosításához, a gyermekszüléshez, és a család védelméhez kötődött, de esetenként háborúistennőkként is felbukkannak.
Forrás: Hilda Roderick Ellis Davidson: Gods and Myths of Northern Europe.  
Képek forrása: tumblr
írta: Sereg Gitta

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: