Mit fedeztek fel a tudósok a világ legmélyebb árkában?

Rengeteg tudóst érdekelnek a Mariana-árok titkai, azonban sokkal kevesebbet hallunk arról, hogy mi is található a világ legmélyebb szárazföldi lyukában. Most bemutatjuk nektek az Oroszországban található mélyedést, amelynél mélyebbet ötven éve nem fedeztek fel. 

A fúrás 1970 májusában kezdődött és majdnem egy negyed évszázadon keresztül folytatódott. Ez idő alatt a csapat 11 kilométer mélyre ásott le a földben, amely a Mariana-árok mélységével vetekszik. Ez a legmélyebb árok a világon, a rekord a mai napig áll. De mit is találtak odalent? Sajnos egyetlen ősi szörnyetegről sem számolhatunk be, amely megtámadta volna az ott dolgozókat, de a tudósok tettek néhány furcsa felfedezést. Találtak legalább két tucat különböző fosszílizált mikroorganizmust, amelyek körülbelül 2.5 milliárd évesek.
Megtalálták a világ legmélyebben található vizét is, amelyet kristályosodott hidrogénből és oxigénből nyertek ki. Emellett egészen extrém hőmérséklettel is találkoztak, amely miatt egy ideig a fúró nem is működött. A projektet feladták 1992-ben és az egész helyszínt lezárták 2006-ban. Vajon tudnánk ennél mélyebbre is jutni?
forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.