Misztikus vihar 160 napon keresztül évente

A világ egyik legérdekesebb természeti jelensége a Catatumbo folyó felett zajlik Venezuelában. Évszázadok óta misztikus vihar üti fel a fejét az éjjeli égbolton. 

A legelképesztőbb, hogy mindig ugyanazon a helyen tűnik fel a vihar: a Maracaibo tó felett. Az évben 160 napon keresztül lehet látni a villámokat éjjelente tíz órán keresztül. Itt legalább 1,2 millió villám csap be évente, amely a világon a legtöbb. Évszázadok óta a hajósok és halászok irányítója a különleges vihar, emellett rengeteg turista is látogat a helyszínre.

A túravezető, Alan Highton szerint nincs magyarázat a jelenségre. Ráadásul generációkon keresztül fel sem tűnt a helyieknek, hiszen annyira része volt a mindennapi életnek. Még viccesnek is találták a turistákat, akik jöttek megnézni a vihart, hiszen semmi furcsát nem látnak benne. A vihar azonban mindig különleges. Függ a páratartalomtól és a hőmérséklettől is, hogy pontosan milyen lesz aznap.

Igazi tudományos magyarázat a mai napig nincs a jelenségre. Páran természetfeletti jelentőséget tulajdonítanak neki, mások azonban egyszerű fizikai jelenségnek magyarázzák.
Még érdekesebb, hogy néha a villámlás hónapokra megszűnik. Legutóbb 2010 januárjában tűnt el. A helyiek aggódtak is, azonban a vihar hat hónappal később újra feltűnt az égen. A helyiek féltek, hiszen 1906-ban, amikor abbamaradt a villámlás, akkor hatalmas földrengés és szökőár következett.
A “Rib a-ba”-nak nevezett jelenség szimbolikus jelentőséggel bír. A helyi legendákba és kultúrába itta magát.

forrás: Oddity Central

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: