Mictlantecuhtli és Mictecacihuatl – azték mitológia

Legutóbb a finn erdei istenekről írtunk  (itt és itt olvasható), most egy hozzájuk hasonlóan jelentős istenről lesz szó. De most Európa helyett, a Magyarországon kevésbé ismert azték mitológiával foglalkozunk.
A számunkra furcsa, ha nem teljesen megjegyezhetetlen és kiejthetetlen nevű Mictlantecuhtli a leginkább emberáldozatairól elhíresült azték birodalomban imádták, fontos szerepet töltött be a panteonban. Mictlantecuhtli a halál, a halottak istene volt. Mictlan ura volt, az alvilág legészakibb és legmélyebb területén uralkodott, illetve az ő felügyelete alá tartozott a kilenc alvilági folyó is. A sötétségben él, és az éjjel az égről hullott csillagokkal táplálkozik. Felesége Mictecacihuatl, vele uralkodik a holtakon: trónjukról figyelik az elhunytakat, akik már őket szolgálják.
 
 Mictlantecuhtli és Mictecacihuatl ellenpólusa annak a szintén fontos istenpárnak, akik megteremtik az élet lehetőségét és életet adnak. A halál ura és felesége azok, akik ezt az életet, az emberek lelkét elveszik. Bárkinek elragadhatják a lelkét alvilági birodalmukba. Mictlantecuhtli az egyik legjelentősebb nemcsak a panteonban, hanem a számos halálisten és –istennő között. Különbséget tett a hősi halál és az átlagos halál között, ennek megfelelően osztotta szét a holtak lelkeit. Emberáldozattal tisztelték őt is, akár a legtöbb azték istenséget. 
Általában emberi csontvázként ábrázolják, koponyával és sok foggal. Szeme csillaghoz hasonlít, bár leginkább behunyta, mert neki nem volt szüksége szemekre a látáshoz. Fejékét bagolytollak ékesítik, és a haja fekete. Kísérői és jelképei közé tartoznak a pókok, a baglyok és a denevérek.
Szerepet kap az azték naptárban, az egyik napokhoz tartozó szimbólum (kutya) hozzá tartozik, és az azon a napon születettek haláluk után az ő birodalmába kerültek.
Elképzelhető, bár egyelőre vitatott Mictlantecuhtli megfeleltetése a mexikói néphitben fontos szerepet játszó Santa Muertével, illetve felesége alakjának, Mictecacihuatlnak továbbélése a közép-amerikai Halottak Napján ünnepelt La Catrinában.  
Forrás: Tumblr 

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.