Különös koponyát találtak Macedóniában

Egy macedóniai farmer, Trayche Draganov éppen földjének egy új részét szerette volna felszántani, amikor ekéje egy kemény tárgyba ütközött. A gazda ekkor különös felfedezést tett. Egy leláncolt faládát talált, amibe egy szokatlan alakú koponyát rejtettek. A koponya emberre és farkasra is jellemző vonásokat mutatott, ezért a gazda és a helyiek meggyőződése volt, hogy egy vérfarkas vagy – ahogy a helyiek nevezik – varkolak koponyáját találták meg. A hír egy bolgár diákhoz is eljutott, aki éppen a közelben folytatott történelmi kutatómunkát, és a hír hallatára azonnal felvette a kapcsolatot Trayche Draganovval. werewolf-skullA diák megvizsgálta a ládát, majd képeket készített a koponyáról, amit elküldott egy szakértőnek. A szakvélemény szerint a koponya valóban farkasé lehetett, szokatlan alakja pedig a Paget-kórral magyarázható. Ez egy genetikai betegség, amely a csontok megnyúlását, torzulását eredményezi. A koponyához tartozó test azóta sem került elő. Bárki is ásta el a koponyát, egészen valószínű, hogy babonás félelmében tette. Ezt igazolják a ládát lezáró láncok és az írás, amelyet a láda belső oldalára írtak. A cirill betűs írás arra figyelmeztet, hogy a ládába egy veszélyes vérfarkas koponyáját rejtették.

werewolf-skull-ganov-bulgaria

A balkáni folklórban egyébként sűrűn előfordulnak vérfarkassal kapcsolatos legendák, bár az átváltozás okára és milyenségére vonatkozó részletek gyakran eltérnek egymástól. Egyes legendák szerint vannak olyan emberek, akik már gyerekkoruktól kezdve képesek az átváltozásra. Máshol úgy tartják, hogy a hajjal született csecsemőkből lesznek a vérfarkasok. Megint mások arról írnak, hogy aki életében valamilyen halálos bűnt követ el, vagy eladja a lelkét az ördögnek, az halála után vérfarkasként születik újra. A legtöbb legenda viszont megegyezik abban, hogy a vérfarkastól csak úgy lehet megszabadulni, ha azt a halála után lefejezik, testét elégetik, fejét pedig elássák.

Talán ezek alapján érthető, hogy a helyiek továbbra is úgy gondolják, hogy amit Trayche gazda talált az egy vérfarkas koponyája. Attól tartanak, hogy Trayche megzavarta a vérfarkas szellemét, és emiatt majd ő is vérfarkasként fog újjászületni.

werewolf-1-1024x777

Forrás: Boredom Therapy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.