Krokodilember (bantu mitológia)

 
Újabb kitekintés következik az alakváltók világába, és egyben az afrikai mitológiába. Bár azt hozzátehetjük, hogy amint azt a vérleopárdokról szóló cikkünkben is olvashattátok, az afrikai mítoszokban az alakváltók nem egészen olyanok, mint amilyeneket itt Európában megszokhattunk.
 
A népek környezetükből merítették a történeteiket, és azok az állatok, amelyektől féltek, gyakran megjelennek az átváltozásról szóló történetekben. A leopárdok mellett hittek a krokodilemberek létezésében, akik hasonlóan azokhoz, akik más vadállattá változtak, emberhúsra éheztek.  Vágytak rá, hogy ártatlan lányok csontjai roppanjanak a fogaik alatt. A krokodillá válás módja is hasonló: kell hozzá egy varázstárgy, valamilyen növényből készült pép, amiből meg kell formázni az alakmást, aki helyettesíti a krokodilembert az életében: ez a gabonaember az, aki ellátja a házimunkát, öleli a feleségét, miközben az igazi ember, aki valójában egy gonosz szellem, a vadonban les mit sem sejtő áldozataira.
 
A krokodilembert lehetetlenség addig megölni, amíg egy sámán nem mondja ki a megfelelő varázsigét, ami sebezhetővé teszi ezt a félelmetes lényt, ekkor már egy nő is meg tudja ölni.  Ilyenkor alakmása, a gabonapépből készült emberi alak is meghal, éppúgy mint a vadállat.
 
A bantu mítoszokban a folyókban, tavakban és vízzel teli árkokban veszedelmes lények, démonok tanyáznak, és azok, akik szeretnek úszni, minden bizonnyal közéjük tartoznak. A krokodilemberekről szóló történetekben mindig tény, hogy ezek az emberek szívesen merészkednek a vízbe, és nemcsak szükséges tisztálkodásra vagy mosásra. Szeretnek lubickolni, illetve még egy gyanús eleme van a viselkedésüknek. Szeretnek leskelődni, ami egyáltalán nem illendő tevékenység, és a rosszban sántikáló nyilván rossz szellem.  Természetesen ebből az következik, hogy azok, akik szívesen kukkoltak, gyakran tették ki magukat olyan vádaknak, hogy emberi húsra vágyó, krokodilemberek ők. 
 
Forrás: Bantu Myths and Other Tales
Képek forrása: tumblr

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.