Pár érdekesség a kriptozoológiáról

Bevallom először egy könyvnek a fülszövegében találkoztam ezzel a szóval, és nem tudtam mit jelent. Nagyjából össze tudtam rakni a jelentését a kripto és a zoológia szóból. A valódi jelentése, inkább ez: olyan mitológiai lényekkel foglalkozó tudományág, amelynek létezése kérdéses. Egy kihalt állatfaj is ide tartozik, amiről azt hitték már nem létezik, de egy szemtanú mégis látta.

A kifejezés Bernard Heuvelmans zoológustól ered, aki “rejtőzködő állatok tana” névvel illette a tudományt. Heuvelmans az ötvenes években könyvet írt, és szilárdan kitartott amellett, hogy a hószörny és társai valóban léteznek. Olyannyira megszerette új kutatási területét, hogy még azt is elviselte, hogy társai kizárták a tudományos világból. Ő viszont 1975-ben Kriptozoológiai Központot alapított Franciaországban. Napjaink kriptozoológusai többek között a Naga nevű mekongi óriáskígyó vagy a szumátriai emberszabású majom, az Orang Pendek felkutatásán dolgoznak.fanyűvő01

Rendszerint áltudományként hivatkoznak rá, mert ha létezne a jeti, akkor lehetne konkrét vizsgálatokkal kutatni, és akkor már zoológiáról beszélhetünk.

A jetikről minden nemzetnek van legendája, így Magyarország sem maradhat ki a listából. A miénk a mátranováki fanyűvő névre hallgat.

Ezek jellemzik a magyar jetit:

  • 180-220 cm magas
  • fehéres szőrzetű
  • vékony testalkat
  • kezei hosszúak, a térdéig érnek
  • éjszaka aktív, fényre érzékeny
  • többnyire erdők közelében látták
  • Mátranovák környékén látták

Hamarosan egy interjú is felkerül az oldalra, Miskolci Lászlóval, akit a témáról fogom faggatni.

Forrás: http://kriptozoologia.blogspot.hu/2013/11/fanyuvo-megtalalva.html

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.