Pár érdekesség a kriptozoológiáról

Bevallom először egy könyvnek a fülszövegében találkoztam ezzel a szóval, és nem tudtam mit jelent. Nagyjából össze tudtam rakni a jelentését a kripto és a zoológia szóból. A valódi jelentése, inkább ez: olyan mitológiai lényekkel foglalkozó tudományág, amelynek létezése kérdéses. Egy kihalt állatfaj is ide tartozik, amiről azt hitték már nem létezik, de egy szemtanú mégis látta.

A kifejezés Bernard Heuvelmans zoológustól ered, aki “rejtőzködő állatok tana” névvel illette a tudományt. Heuvelmans az ötvenes években könyvet írt, és szilárdan kitartott amellett, hogy a hószörny és társai valóban léteznek. Olyannyira megszerette új kutatási területét, hogy még azt is elviselte, hogy társai kizárták a tudományos világból. Ő viszont 1975-ben Kriptozoológiai Központot alapított Franciaországban. Napjaink kriptozoológusai többek között a Naga nevű mekongi óriáskígyó vagy a szumátriai emberszabású majom, az Orang Pendek felkutatásán dolgoznak.fanyűvő01

Rendszerint áltudományként hivatkoznak rá, mert ha létezne a jeti, akkor lehetne konkrét vizsgálatokkal kutatni, és akkor már zoológiáról beszélhetünk.

A jetikről minden nemzetnek van legendája, így Magyarország sem maradhat ki a listából. A miénk a mátranováki fanyűvő névre hallgat.

Ezek jellemzik a magyar jetit:

  • 180-220 cm magas
  • fehéres szőrzetű
  • vékony testalkat
  • kezei hosszúak, a térdéig érnek
  • éjszaka aktív, fényre érzékeny
  • többnyire erdők közelében látták
  • Mátranovák környékén látták

Hamarosan egy interjú is felkerül az oldalra, Miskolci Lászlóval, akit a témáról fogom faggatni.

Forrás: http://kriptozoologia.blogspot.hu/2013/11/fanyuvo-megtalalva.html

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.