Könyvajánló: Amerikai istenek

Ma egy újabb könyvajánlóval készültünk. Ezúttal Neil Gaiman Amerikai istenek című regényével fogunk foglalkozni. Ezt már régebben olvastam, mint a Krakent, így a friss élmények helyett igazán arra tudok figyelni, hogy mi, az ami megmaradt belőle. Annyit azért el kell mondanom elöljáróban, hogy nagyon szeretem Neil Gaiman munkásságát, és a könyv elolvasása előtt hallottam azt, hogy ezt a könyvet vagy gyűlölik vagy imádják, és nemcsak a véletlen olvasókat, hanem Neil Gaiman rajongóit is megosztja. Én az utóbbi csoportba tartozom, és nem is dolgozom azon, hogy ne legyek elfogult.
 
Nem az Amerikai istenek volt az első könyv, amit Neil Gaiman írótól olvastam, és egyben az egyik legfontosabb is. A történet a jelenben játszódik, az Egyesült Államok területén. A régi isteneket magukkal hozták a bevándorlók, de már dicsőségük megkopott, erejük meggyengült, már mások, akiket imádni lehet. A történet főszereplője, Árnyék, frissen szabadult a börtönből, ahol, mint minden rab, ő is a szabadulását várta, és a pillanatot, hogy visszatérhessen feleségéhez, ám a nő egy baleset áldozata lesz. Árnyékot maga alá temeti a gyász, a világa összeomlóban van, amikor találkozik egy idegennel, aki munkát ajánl neki. Árnyék Szerda úr szolgálatába szegődik, Árnyék a középpontba kerül, közben súlyos titkokról szerez tudomást és átalakul az a kép, amit valaha a valóságról kialakított. Szerda, a titokzatos, félszemű férfi különös küldetéssel bízza meg, és közben feltárul előtte egy hihetetlen világ, ahol az istenek csak kicsit mások mint az emberek, éles eszű szélhámosok. Közben a régi és az új világ ellentéte olyannyira kiéleződik, hogy elkerülhetetlen lesz a háború.
A történet elvarázsolja az olvasót, ahogy Neil Gaiman mesterien fonja egybe különböző népek eltérő, de alapjaiban mégis nagyon hasonló mítoszait, álmokat és hiedelmeket használ fel újra és újra, hogy közben egészen új atmoszférát és világot teremt.
 
Az Amerikai isteneknek tervben van a második része, ez várhatóan az újonnan, népszerűvé vált istenekről fog szólni, és nem szabad elfelejtenünk azt, hogy minden információnk szerint a kötetből minisorozat készül az HBO-ra, de a bemutató időpontja ismeretlen még, ahogy az új könyvet sem tudjuk még, mikor adják ki végre.
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.