Kilenc intelligencia típus

Hogyha eddig azt gondoltad, hogy az intelligencia csak a logikai és matematikai tudásból állhat, akkor most szeretnénk lerántani a leplet kilenc különböző intelligencia-típusból. Mindannyiunknak megvan a maga erőssége és gyengesége is. Most magunkra ismerhetünk, hogy melyik intelligencia áll hozzánk a legközelebb!

1. Logika
A logikus intelligenciában jeleskedő emberek jók a számolásban, a kategorizálásban, könnyedén megtalálják az összefüggéseket. Hogyha szereted a kísérletek, a kirakókat, akkor bizonyára ez az erős oldalad. Ez az az intelligencia, amit az iskolában erősen díjaznak. Akik ilyennel rendelkeznek jó tudósok, programozók és feltalálók lesznek. Szeretnek olyan játékokat játszani, mint a Sudoku és hipotéziseket felállítani. Logikus intelligenciával rendelkező emberek például Nicola Tesla, Stephen Hawking és Bill Gates.

2. Szavak
A verbális intelligenciával rendelkező emberek imádnak olvasni, írni, hallgatni és beszélni. Lehet, hogy történeteket vagy verseket írni, észreveszik a grammatikai hibákat és könnyen tanulnak idegen nyelveket. Az egyik legjobban elfogadott intelligenciatípus a verbális intelligencia, amit mindenhol elfogadnak. Az ilyen emberek szeretnek naplót írni, szójátékokat játszani, olvasni és írni. A legjobb munka számukra az író és az ügyvéd. Verbális intelligenciával bír J.K. Rowling, Barack Obama, Martin Luther King és még sokan mások.

Verbal Linguistic - Word Smart

3. Képek
A vizuális intelligenciával bíró emberek jól rajzolnak, vizualizálnak és terveznek. Szeretik a labirintusokat és a kirakókat, bármit el tudnak képzelni. Nagyon jó dizájnerek, építészek lehetnek belőlük. Szeretnek rajzolni és képeket készíteni. Ilyen intelligenciával bírt Galileo Galilei, Salvador Dali és Steve Jobs.

4. Mozgás
A kinesztetikus intelligenciával rendelkező emberek érintéssel és mozgással tanulnak a legjobban. Ők a jól koordinált, atletikus emberek, akik nehezen ülnek a fenekükön. Jó színészek, táncosok, munkások és szobrászok lehetnek belőlük. Imádják a fizikai aktivitást, szeretnek építeni. Ilyen híres emberek: Michael Jordan és Mary Lou Retton. 

Bodily Kinesthetic - Body Smart

5. Zene
A zenei intelligenciával rendelkező emberek igazán érzik a ritmust. Jók a hallgatásban, a zene komponálásban és előadásban. A ritmust használják arra, hogy megértsenek dolgokat. Emlékeznek dallamokra egy hallás után. Megfelelő munkák számukra az énekes, a DJ és a zeneigazgató. Ilyen intelligenciával bírt Mozart is.

6. Emberek
Az interperszonális intelligenciával bíró emberek szeretnek megosztani, mások társaságában lenni, összejöveteleket szervezni. Az extrovertáltak is empatikusak másokkal. Jó foglalkozás lehet számukra a politikus, a tanár, a szociális munkás és a pszichológus. Híres emberek: Oprah, Teréz anya.

Interpersonal - People Smart

7. Belső ügyek
Az intraperszonális intelligenciával bíró emberek megértik saját magukat. Függetlenek, képesek motiválni magukat, jól dolgoznak egyedül és tudnak célokat alkotni maguknak. Jó munka lehet számukra a pszichológus, az író és a terapeuta. Szeretnek naplót írni, bele tudják képzelni magukat más emberek helyzetébe. Ilyen hírességek: Anne Frank, Arisztotelész, Ghandi és Hellen Keller is.

8. Természet
A természetet kedvelők igazi kapcsolatot ápolnak a Földdel. Szeretnek a természetben dolgozni, jól értenek az állatokhoz. Imádnak odakint lenni, olyan hobbijaik vannak, mint a madárlesés és kövezet gyűjtés. Jó állatorvosok, állatkerti munkások és környezetvédők lesznek belőlük. Ilyen hírességek Steve Irwin, Jane Goodall és Gregor Mendel.

9. Spiritualitás
Ezt az intelligenciát nemrégiben fedezték fel. Ezek az emberek felteszik a nagy kérdéseket az emberi létezésről. Erős aurájuk van, idős lelkek és van hatodik érzékük. Az ilyen emberek jó jógik, filozófusok, sámánok és más vallási emberek lehetnek. Szeretnek meditálni, nagy kérdéseket feltenni maguknak. Ilyen hírességek Buddha, Lao Tzu és Jeanne d’Arc is. 

Existential (Spirit smart)

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

3 thoughts on “Kilenc intelligencia típus

 • 2016-06-01 at 11:22 AM
  Permalink

  Extravertáltak és empatikusak másokkal. – nincs ilyen szó, hogy extravertált.

  Reply
  • 2016-06-01 at 11:29 AM
   Permalink

   Elnézést, máris javítom. Jól tudom, hogy nincs ilyen szó, egyszerű elírás a mondat.

   Reply
 • 2018-01-19 at 4:12 PM
  Permalink

  Ha valakire ez mind jellemző, akkor az hiper szuper intelligens? Szerintem nem lehet így bekategorizálni az embereket.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.