Horror klisék

Sokféle horror klisét láthattunk már a filmekben, és a Bizzarium szerkesztősége arra fog most vállalkozni, hogy összeállítson egy top 5-ös listát, ami nagyon megmaradt az emlékezetében. Lássuk az én listámat.

 1. Áramkimaradás. A horror filmekben gyakori mozzanat, hogy elmegy az áram, vagy direkt kapcsolja le valaki, vagy egy vihar következtében. És a biztosíték az mindig a pincében van, vagy a generátor az kint egy másik épületben. A pincébe általában falépcsők vezetnek, amik nyikorognak, és bármelyik pillanatban el kaphatja valaki a szereplő lábát.
 2. Tükör. Az általam második helyre rangsorolt klisé is nagyon gyakori szereplője egy-egy filmnek. A főhős nyugodtan mossa az arcát és a fürdőszobatükörben elsőre semmi sem látszik, majd amikor elfordul, vagy becsukja, akkor már megjelenik a gonosznak a körvonala. A következő már csak az áldozat fröccsenő vére a tükrön.
 3. Gyerek szereplő. A kisgyerekek érzik meg egyedül a szellemeket a újonnan megtekintett házban, de senki sem hisz nekik, hogy valami nincs rendjén, egészen az ötvenedik percig. Nyugodtan hagyják a szüleik, hogy a képzeletbeli barátjával beszélgessen.
 4. Elrejtett dolgok. A parketta alá eldugott kincseket nagyon könnyű megtalálni, mert ott más a hangja, és könnyedén fel lehet feszíteni. A dobozkában általában régi, megsárgult képek, vagy videokazetta van.
 5. Zombik. A zombik mindig lassan közelednek, azt hinnéd hogy könnyedén el tudsz velük bánni, de a végén mégis megesznek, mert annyian vannak.

imgresBoldi Rebeka listája:

 1. Ügyetlenség

 

Ha menekülni kell, hirtelen mindenki ügyetlenné válik. A bajba jutott szereplők állandóan elejtik a kocsikulcsot, megbotlanak a saját lábukban, megcsúsznak a lépcsőn, képtelenek kinyitni az ajtót, ami 10 perccel azelőtt még nyitva volt, stb.

Ahol láttam: Eden Lake – Gyilkos kilátások, Halálos tézis, Poltergeist, Halloween, Végső állomás, Aki bújt, aki nem, A texasi láncfűrészes mészárlás

 1. Sikertelen elrejtőzés

 

Általában sosem sikerül elbújni a gonosz elől. Ezerszer láttuk már ugyanazt a jelenetet: a szereplő szekrénybe, pincébe menekül, még a lélegzetét is visszafojtva. De ha nem a mobiltelefonja szólal meg akkor vagy a köhögés kezdi kínozni vagy képtelen abbahagyni a zokogást, vagy a padló reccsen egyet alatta, de szinte sosem képes tényleg csendben maradni.

Ahol láttam: Az Álmosvölgy legendája, Halloween, Elhagyott szoba, Péntek 13.

 1. Nincs térerő

 

Ha a telefonok mindig működnének azzal a szereplők sok bajtól megkímélhetnék magukat, de a forgatókönyvíróknak nem ez a céljuk, ezért újra és újra előrángatják ezt az ősrégi klisét.

Ahol láttam: Azonosság, Sziklák szeme, Fűrész, Halálos kitérő, Péntek 13.

 

 1. Az őrült karakterimages-1

Ha a szereplők hallgatnának a vészjósló figyelmeztetésekre, amit általában őrültnek tűnő karakterek fogalmaznak meg, akkor a legtöbb horror történetét 5 percben össze lehetne foglalni. Ezek azok a karakterek, akikre senki nem figyel, mindenki kineveti őket furcsa külsejük, eszelősnek tűnő állításaik miatt. Persze kivétel nélkül mindig igazuk van, csak erre túl későn jönnek rá a pórul járt szereplők.

Ahol láttam: Aki bújt, aki nem, Végső állomás, Ómen, 1408

 1. A szkeptikus szereplő

Ez az a mellékszereplő, aki sosem hisz a főhősnek, és képtelen elhinni, hogy a világban bármi is megváltozott volna. Meglehet, hogy idegenek repkednek a feje fölött, és zombik csócsálják a fél lábát, ez a szereplő akkor is kőkemény szkeptikus marad.

Ahol láttam: Végső állomás, Az árva,  A gonosz

Szaszkó Gabi listája

 1. Sohasem kapcsolják fel a villanyt
  Mindig a sötétben tapogatva keresik a gyilkost a szobákban, a ház általában félhomályba borul, még akkor is, hogyha lenne elérhető áramforrás.
 2. Mindig viharban menekülnek a közeli temetőbe
  Rengetegszer kerülnek menekülés közben a legközelebbi temetőbe a karakterek. A temető egyébként is horrorklisének számít. Ezt csak megkoronázza, hogy legtöbbször még vihar is van.
 3. Felfelé menekülnek a gyilkos elől, lehetőleg a padlásra, ahonnan már alig van menekvés
  Nem a ki a házból a megfelelőbb megoldás (hogyha mégis, akkor irány az erdő vagy a temető), hanem lehetőleg felfelé a padlásra, esetleg az ablaktalan fürdőszobába, ahol a legkönnyebben sarokba szoríthatóak orphanposzter
 4. Mindig a legviccesebb, a dolgokat legkevésbé komolyan vevő karakter ölik meg először
  Amelyik karakter viccelődik, nem veszi komolyan a dolgokat, nem hisz a kísértetekben, esetleg riogatja a többieket, annak bizonyára rossz vége lesz.
 5. Ha furcsa zajt hallanak, mindig megnézik a forrást
  Babasírás az éjszakában? Furcsa nyikorgás, kaparászás az üres szobából? Esetleg a pincéből? Mindig meg kell nézni, hogy éppen mi van ott, még akkor is, hogyha éppen egyedül vagyunk a lakásban, vihar van és az áram is elment.

Annyiban szerintem mindhárman megegyezhetünk, hogy ezek a mozzanatok nélkül nem lennének olyan érdekesek a filmek, mert ki akarna olyat nézni, hogy már a harmincadik percben mindenki megmenekült, és senki sem halt meg benn. Kíváncsiak vagyunk, hogy a Kedves Olvasók milyen listát tudnának összeállítani. Itt egy kis videó a korábban említett klisék közül:[youtube http://www.youtube.com/watch?v=XIZVcRccCx0]

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.