Holtak hajnala

Alig eszméltünk fel a Halloween- i holtak tébolyult ténfergéséből, ami persze nekünk Bizzariumosoknak feledtébb jólesik, máris itt a megnyugvás, az útjukat megtaláló elhunytak megemlékezésére tartott halottak napja, az “áthidalóként szolgáló” mindenszentekkel. A mindenszentek a katolikus egyház ünnepe, a halottak napja későbbről ered. E két nap tökéletes alapot szolgáltatott a pogány tradíciók túléléséhez, amit még a mai napig is sokan idegenkedve fogadnak/kezelnek. 

De térjünk vissza kicsit, a rémséges nap üzenetére. A nap, mely lázba hozza a borzongani vágyókat, aminek éjjelén boszorkánynak öltözött ifjoncok riogatják szomszédjaikat és a sötét utcák elveszett járókelőit, groteszk arcú töklámpások vigyorognak, – csak úgy flegmán a hátunk mögött –, és amikor látszólag nincs különbség élő és holt között. Persze csak addig a pillanatig, amíg magunk is meg nem halunk. (Ez a mondatom emlékezés volt csupán A Holló című filmre.) Folytatom. A látvány, az eszme fantasztikus képet mutat. Túljutva minden épeszű magyarázaton, mindent felülmúló képzeleten. Egyesek szerint a tél előtti hűvösebbre forduló időjárás okozza a gonosz ébredését. A kelták hagyománya pedig azt mondja: még utoljára visszatérnek közénk halottaink, mielőtt végleg birodalmukba távoznának. 

…Október utolsó napján, bőrünket szinte felvagdosván fújó jeges szél söpör át a temetők kapuin, azok kitárulnak és az elhantolt lelkek útra kelnek. Felkeresik egykori lakóhelyeiket, rémisztgetnek, közölnek meg elvesznek, és megpróbálnak visszatérni az életbe. Így szüntetve meg a határt holtak és élők között. De ez a határ valamiért mindig visszazárul, makacsul és biztosan. Eljön egy újabb nap, melynek hajnalán visszatérnek nyughelyeikre és hantjukba feledkezve örök nyugalomra lelnek. Ez a hajnal a holtak hajnala. 

…Ne reméljetek, hiszen nem minden lélek találja meg a helyét. Van, hogy mire visszatér sírjához, azt már elfoglalta más, így, ha nem talál reggelig új helyet, akkor egy évet eltölt velünk az élők világában, addig, amíg el nem jön a következő holtak hajnala. Úgyhogy ne csodálkozzatok, ha azt érzitek követ benneteket valaki, mert bizony lehet, hogy Ő az, amely lélek itt ragadt közöttünk.

írta: Antal Zsolt

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: