Filmismertető: Az éhezők viadala – A kiválasztott 1. rész

Az biztos, hogy Az éhezők viadala legújabb része nem nyeri el az év legvidámabb filmje megtisztelő címét. A műkedvelő közönség egyszer, ha nevetett a két órás film alatt, bár nem igazán volt min.
Most gondolkoztam rajta, hogy tudnék-e spoilerek nélkül írni róla. A válasz nem, szóval a továbbiakban mérsékelt spoilerveszély várható. Azért nehéz róla spoilerek nélkül írni, mert már annyira benne járunk a történetben (három könyvből négy filmet készítettek, és most tartunk a harmadik felénél), hogy nehéz lenne általánosságban emelgetni dolgokat.
Anno Az éhezők viadalában nem az akció tetszett a legjobban (sőt, a könyvekben azt éreztem a leggyengébbnek), hanem az ahogy az írónő felépíti a csúcspontig tartó részt. A lassú feszültségkeltés, a film színvilága, azok a jelenetek, amit a Katniss-féle nézőpont miatt kimaradtak a regényből mind egy nagyon hangulatos és borzasztó szomorú képet festettek elénk.
Az emberi életnek nincs értéke, pedig az a legértékesebb. És semmi nem múlik el nyomtalanul, minden pillanat rajta hagyja a pecsétjét az ember lelkén. Nem csodálkozunk, hogy Haymitch iszik (inna), mint a gödény, hogy Finnick alvás helyett halászcsomót köt folyton.
Szóval, mi történik épp? A második részt ott hagytuk abba, hogy vége a hetvenötödik és egyben igencsak különleges éhezők viadalának, amiben az előző viadalok győztesei egymással mérhették össze erejüket. Mindez az arénát körbevevő erőkör felrobbantásával végződött. Katniss Everdeent és két másik bajnokot meg tudták menteni a lázadók, viszont Peeta Mellark, Johanna Mason és Annie Cresta a Snow elnök kezébe kerül. Katniss a hajón megtudja, hogy a tizenharmadik körzet mégiscsak létezik, de csak a föld alatt, illetve azt is megtudja, hogy otthonát, a tizenkettedik körzetet lebombázták a viadal utolsó estéjén.
A harmadik részben itt vesszük fel a fonalat megint. Katniss testben meggyógyult, de lélekben nem. A gyilkosságok és az átélt szörnyűségek megtörték, rémálmok gyötrik, amelyektől nem tud szabadulni. A tizenharmadik kerület elnöke Alma Coin, Katnisst szeretné a forradalom arcának, hiszen az emberek ismerik az arcát és hősként is tisztelik.
Katniss a kezdeti ellenségesség után, cseppet sem változtatva kedves modorán, vállalja a küldetést. A videófelvételek bizonyítják, hogy Peeta él, de egyre kevésbé fest rózsásan, és lassan tanuljuk meg, hogy Snow elnök nem a fizikai erőszakban a legprofibb. Nos, abban se zöldfülű kezdő, de kiválóan ért ahhoz, hogy tudja megtörni az emberek akaratát, és a leggyengébb pontjukat kihasználni.
A film végén titkos mentőakciót szerveznek a fogságba esett, korábbi bajnokok megmentésére, ami nem várt fordulatot hoz.  Olvastam pár helyen, hallottam is, hogy ez igazából az unalmas felvezetés  a mindent eldöntő negyedik rész előtt, de nekem nagyon tetszett. Mondjuk én már a másodikban is szerettem a Quarter Quell előtti részeket. Ami újdonság, hogy míg az eddigi filmek az éhezők viadala köré fonódtak, és a harmadik most szakított ezzel a szép szokással (mert nincs már ugye ilyen szórakozás arrafelé, van helyette forradalom).
Oké, ez volt az első film, amit már a könyvek ismeretében élvezhettem, így körülbelül sejtettem, hogy mit várhatok, ugyanakkor már akkor meghatódtam, amikor még csak tudtam, hogy mi fog valószínűleg következni.
Kinek ajánlom? Hú, aki látta a többi filmet, különben érthetetlen, mert a film nem áll le magyarázni, hogy mi történt korábban. És ez egy rendkívül dicséretes tulajdonsága.
Kinek nem ajánlom? Aki irtózik Jennifer Lawrence-től, vagy a megtört sorsoktól és a reménytelenség érzetétől.
És aki már látta a filmet, vagy nem bánja a spoilereket:
The Hanging Tree, mert ez benne maradt a fejemben.
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.