Egy elveszett amerikai kolónia borzongató története

A korai amerikai történelem a gyarmatosításról szólt. Az európaiak közül sokan indultak el az Új világba, hogy új életet kezdjenek. Gyarmatosítóként rengeteg veszéllyel is szembe kellett nézniük főként a 16. században. Már eleve vállalni a hosszú hajóutat a Amerika és Európa között sem volt semmi, de az Új Világ sem kecsegtetett mindig a legjobb lehetőségekkel. Rengeteg kolónia összeomlott, mielőtt megalkották volna az alapokat. Sok probléma szembejöhetett: aszály, éhínség, a helyiek támadása és a járványok is. De van egy kolónia, amely minden nyom nélkül tűnt el a föld színéről.

1584 márciusában Sir Walter Raleighnek oklevélben engedte meg Erzsébet királynő, hogy alapíthat kolóniát Észak-Amerikában. Raleight megbízták azzal is, hogy a spanyol hajókkal térjen vissza, és hozzon kincseket az új világból. Ugyanebben az évben április 27-én Raleigh elküldte Philip Amadast és Arthur Barlowot, hogy fedezzék fel a terepet. Július negyedikén Philip és Arthur felfedezték a Roanoke-szigetet, amely ma Észak-Karolinában található. Összetalálkoztak két ott élő törzzsel a secotanokkal és a croatanokkal. Az utóbbiak felbecsülhetetlen információkat szolgáltattak a földrajzról és a törzsek közötti politikáról. Így Philip és Arthur két croatan indiánnal tért vissza Angliába, akik segédkeztek az új expedíció kivitelezésében, amelyet Sir Richard Grenville vezetett. 

Meeting-with-Manteo-of-the-Croatan-Roanoke-Colony-1587
Greenville 1585 áprilisában indult útnak. Sajnos Grenville és emberei sokkal kevésbé voltak diplomatikusak, amikor a helyiekkel kapcsolatos ügyek kerültek terítékre. Egyszer egy helyi falut is porrá égettek lopási vádak miatt.
Ezután Grenville és 107 embere kolóniát alapítottak Roanoke-szigetén. Elég kevés erőforrással rendelkeztek, ezért augusztusban visszamentek Angliába, hogy több emberrel térjenek vissza. Egy év telt el és Grenville-nek nem sikerült visszatérnie a helyszínre. Sir Francis Drake azonban a Karib-szigetekről visszatérve beugrott a helyszínre. Úgy hallotta, hogy a viszály a helyiek és a gyarmatosítók között egészen elmérgesedett. A helyiek megtámadták a gyarmatosítókat, így Francis Drake a megmaradt emberekkel visszaindult Angliába, azonban többen így is ottmaradtak a helyszínen Drake katonáival, hogy megvédjék a helyszínt a további támadásoktól.

1587-ben Raleigh újra gyarmatosítókat küldött John White-al, akik már a Chesapeake-öbölben alapítottak maguknak kolóniát. White és katonáit megnézték a Roanoke-szigeten állomásozó embereket is. White július 22-én érkezett a helyszínre és azt találta, hogy a kolóniát teljesen elhagyták. Egyetlen csontvázat találtak. Azonnal elrendelték az új kolónia telepítését. 118 embert hagytak a helyszínen, és White visszatért Angliába, aztán három évig nem tudott visszatérni a helyszínre.

Roanoke-Map-Closer-Up-1200x1119

White 1590-ben tért vissza. Nem volt nyoma a 90 férfinek, a 17 nőnek és a 11 gyereknek, akiket hátrahagyott. Még épületek se voltak a helyszínen, lebontották őket, tehát nem hagyhatták el sietve a területet. Három évvel ezelőtt megbeszélte az embereivel, hogy máltai keresztet fognak a fákba vésni, hogyha el kell hagyniuk a helyszínt. White ezt sem találta, de egyik fában a croatoan szót találta bevésve. Úgy gondolta, hogy emberei elköltöztek egy másik szigetre, azonban ezt nem tudta leellenőrizni, hiszen vissza kellett térnie Angliába.

Rengeteg ember megszállottja lett a történetnek. Többen úgy gondolják, hogy a gyarmatosítók csak elhagyták a szigetet, a másik helyszínen pedig egyszerűen rájuk törtek. Mások úgy gondolják, hogy beolvadtak a helyiek közé. Mások szerint a kemény tél tépázta meg az embereket, azonban sírokat sose találták. Így a kannibalizmus is felmerült.

Vannak olyanok, akik a természetfelettire gondolnak, esetleg űrlények inváziójára. Az bizonyos, hogy sohasem tudjuk meg, hogy mi történt a Roanoke-sziget lakosaival.

2172008_21551_0-976x750

forrás: BlumHouse

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

2 thoughts on “Egy elveszett amerikai kolónia borzongató története

 • 2016-11-21 at 12:51 AM
  Permalink

  Na várjunk, én innen akarok informálódni? 14-15. századot írt a szerző, mint Amerika gyarmatosítását? Colombus 1492-ben ért partot az általa Indiának gondolt helyen, és akkor még Amerigo Vespucci és társai sehol nem voltak. Ez még a 15. századba is épphogy befér.

  Reply
  • 2016-11-21 at 10:30 AM
   Permalink

   Elnézést a hibáért, javítottam. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy 1492-ben hódították meg Amerikát. Köszönöm szépen a történelemórát. A helyzet, hogy egyedül csinálom az oldalt, és néha sajnos becsúsznak hibák. Elnézést még egyszer.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: