Bűnösök Bibliája

Ha túl szigorúnak találja valaki a Bibliát, hogy annak út,mutatásai szerint egyengesse életét, és erkölcsről való gondolkodását, 90 ezer dollárért meg is vásárolhatja a kereszténység szent könyvének kicsit lusta, megengedőbb verzióját. A Bűnösök Bibliája egyáltalán nem nevezhető új találmánynak, hiszen a tizenhetedik század közepén, pontosabban, 1631-ben készült két királyi nyomdász Robert Barker és Martin Lucas gondozásában. Mindösszesen ezer példányt készítettek belőle, így nem csoda, hogy egy-egy eredeti könyv igazán magas áron kel el. 
Ez a szokatlan Biblia tiltja a gyilkolást (annyira azért nem a bűnösök számára készült), de egy szintén szigorú bűnben határozottan megengedőbb. Ennek a bizonyos tízparancsolatnak megfelelően igen is meg lehet csalni házastársunkat. Sőt, ami azt illeti, fel is szólítja rá az olvasót.
 
A nyomdászok ráébredtek a hibájukra, de már túl későn. A problémás példányokat bevonták, ám ezzel sem kerülhették el büntetésüket: 300 font (ez ma többszázezer forintnak megfelelő összegnek számít) pénzbírságot kellett fizetniük, és még a nyomdaengedélyüket is bevonták.
 
A gyűjtők úgy hiszik, hogy összesen csak tizenegy példány kerülte el a bezúzást, bár mások úgy vélik, hogy ennél jóval több maradt épségben. Bárhogy legyen is, a Bűnösök Bibliájáért igazán szép pénzösszegeket adnak. Egy megrongált, majdnem elpusztított darab is 240 fontért kelt el 1979-ben, a mostani, egyetlen, eladásra szánt példányért 89500 fontot kérnek. 
 
Forrás: mental floss
írta: Sereg Gitta

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.