Az Eutanázia hullámvasút

Egy öngyilkosok által kedvelt felüljáró valahol a világban.
“Kérlek ne ugorj, te is értékes vagy”
“SZALTÓZZ EGYET, KÖCSÖG!”
“Kérlek, ne ugorj”

Valahogy a fenti kép ugrott be erről az egész agyrémről.

De hogy az elején kezdjük: egy derék litván művész, Julijonas Urbonas éppen a PhD-je megszerzéséért küzdött a londoni Királyi Művészeti Egyetemen . Az egyetem melletti pénzügyi gondjait egy vidámparki munkával próbálta orvosolni. Itt pattant ki a fejéből az ötlet, hogy az emberek életét, saját szavaival élve, „eleganciával és euforikusan” kell elvenni, amihez a legpraktikusabb megoldás egy hullámvasút, aminek a 24 utasát a menet végén azonnal lehet a hullazsákokba csomagolni.

Elkezdte hát elkészíteni a terveket

A teljes menetidő 3 perc és 20 másodperc. Ebből két perc az elején telik el egy meglehetősen lassú vontatással 510 méter magasságba ahol az utasoknak van lehetőségük visszatekinteni az életükre. Az emelkedő tetején egy pillanatra megáll, ami remek alkalom kimondani az utolsó szavakat, majd kezdődik az igen meredek lejtő, aminek a végére kocsik a szabadesésben elérhető végsebesség közelébe gyorsulnak, ami kb. 360 km/óra.  A pálya következő része végzi el a piszkos munkát: ez hét darab egymásba kapcsolódó függőleges hurok. Minden hurok átmérője kisebb, mint az azt megelőző huroké. A testre gyakorolt hatás a következő: a hurokba berobogó kocsikra 10G értékű centrifugális erő hat, ami az utasok fejétől a lába irányába mutat. Hasonló nagyságú erők hatnak bizonyos manővereknél a vadászpilótákra is, de csak pár másodpercig.  A hullámvasúton viszont ez egy teljes percig fenn áll ez az állapot, mivel a sebesség csökkenését a hurkok csökkenő sugarával kompenzálják. Ilyen erőhatások ellenében az emberi szív már képtelen elvégezni a feladatát a keringési rendszer pedig képtelen elégséges mennyiségű oxigént szállítani az agyba, így az utasok számára időrendi sorrendben a következő hatások alakulnak ki pár másodpercnyi eltéréssel:

  • a látás elhomályosodik és megszürkül
  • kialakul a csőlátás
  • ájulás
  • g-LOC, ami a gravitációs erő sokszorosa által kiváltott agyban fellépő oxigénhiányos állapot miatt fellépő eszméletvesztés
  • halál

Ezután a pálya visszatér a kiindulási helyére és lehet kipakolni a holttesteket.

Mivel az eutanázia egy elég megosztó témakör, így a tervnek természetesen akadnak bírálói is.  Dr. Peter Saunders a Care Not Killing alapítványtól azt nyilatkozta a tervről, hogy „Egy emberi lény életét soha nem lehet elvenni eleganciával és euforikusan. Ezzel a módszerrel pedig az utolsó érzések pedig inkább lennének az egyre elhatalmasodó iszonyat és rettegés.”

Bölcsészek szópárbaján túl a vice.com-nak eszébe jutott megkérdezni egy szakértőt is, egy a NASA-nál dolgozó mérnök személyében, aki pár apró tervezési hibán kívül tett egy igen érdekes megállapítást is: a hullámvasút képtelen lenne végezni azokkal az emberekkel, akiknek amputálták a lábát vagy rövidebb a lábuk a normálisnál.

A hullámvasút terve végül megmaradt a tervezőasztalon. Mivel a józan észben már régóta nem hihetünk, gondolom azért, mivel nehézkes lenne vele kialakítani egy visszatérő vendégkört.

julijonasurbonas.lt

thescienceexplorer.com

ScapeGoat

-

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.