Amikor kialszik a fény – kritika

Utolsó pillanatban döntöttük el, hogy erre a filmre ülünk majd be a párommal. (A Démonok között 2-ről lecsúsztunk idén, erről nem szerettem volna.) Jól ismertem a filmet, mert láttam az előzetesét, de a párom nem sejtette, hogy horror filmre csalom el. Megtette a hatását, mert a film felét csukott szemmel ülte végig. Mikor kijöttünk, azt mondta, hogy ez volt az utolsó, hogy horrort nézett velem moziban.

Amíg ég a villany, minden rendben van. Ez több filmnek is a kiinduló pontja, azonban van valami, amiben újat tud mutatni. Amikor elsötétül a ház, valaki életre kel, és szabadon járkál a szobákban. Kezdetben nem lehetett tudni, hogy kicsoda/micsoda is az a lény, de később az alkotók szolgálnak magyarázattal. (Azt a részt lehetett volna bővíteni kicsit. Többet ki lehetett volna belőle hozni.)

A tízéves Martin édesapja rejtélyes körülmények között tűnt el a film elején, az anyja antidepresszánsokon él, ő pedig nem tud aludni. Furcsa hangokat hall a sötétben, mintha az anyja beszélgetne valakivel, de csak ketten vannak otthon.

Egyedül a nővére hiszi el neki, hogy nem kitaláció az egész, mivel ő is találkozott már az árnyékkal, aki csak addig erős, amíg fel nem kapcsolják a villanyt.  A fiatal nő magához veszi az öccsét, de a régi árnyak elől nem lehet ilyen könnyű elmenekülni. Nyomozni kezd, és rájön, hogy vissza kell menniük a hatalmas, zegzugos, félhomályos házba, hogy együtt töltsenek egy éjszakát, és fényt derítsenek a régi titokra.

A film tökéletesen ellátta a feladatát. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, nem éreztem azt, hogy bárcsak vége lenne már. A befejezése kicsit kiszámítható volt, egyedül ezt és a sablonos karaktereket tudom felhozni negatívumként. Nem lett klasszikus, de egy könnyed horrornak tökéletes.

 

7/10

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qXKqYFFye6k]

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.