Amikor a dohányzást a démoni megszállás jelének hitték

Amikor Christopher Columbus felfedezte 1492-ben Amerikát, akkor rengeteg helyi különlegességet és rabszolgát hozott magával. Az egyik ilyen furcsaság a dohány volt, amelyet az őslakosok már nagyon régóta fogyasztottak.

Az első, aki kipróbálta a különlegességet egy tengerésztiszt, Rodrigo de Jerez volt. Kiderült, hogy a dohányzás nem igazán tett jót Jereznek, de nem egészségügyi problémákat okozott. A kis spanyol faluban úgy gondolták, hogy Jerezt megszállta a sátán, hiszen füst szállt ki az orrából és a szájából is, Ezért azonnal úgy döntöttek, hogy az inkvizíció elé kell vinni. Hét évet töltött börtönben.

Érdekes módon ez a furcsaság nem csak Jerezzel történt meg, sőt ő még a szerencsésebbek közé tartozott. Mielőtt a dohányzás szokása elterjedt volna, egészen furcsa törvényeket hoztak, hogy kiűzzék a dohányt Európából. Királyok írtak pamfleteket, amelyben azt állították, hogy a dohányzás roncsolja az agyat. Ebben az időszakban a pápa is kitiltott a dohányt minden egyes szent helyről.
A legrosszabb helyzet azonban Kínában és Törökországban volt, ahol a dohányzást lefejezéssel büntették. Mindenki összekapcsolta a dohányzás rítusát az ördögökkel. Sokszor a tüzeket is a dohányosoknak tulajdonították.

Ezek a törvények generációról generációról szálltak, amíg rá nem jöttek, hogy a dohány igazán jól eladható termék. Valójában most hasonlatos időket élünk a marihuánával kapcsolatban, mint, amit a dohánynak kellett megjárnia hosszú évszázadokon keresztül.

forrás: KnowledgeNuts

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.