Állatevő növény

Általában köztudomású, hogy a juhok eszik a növényeket, de ritkán az is előfordul, hogy mindez fordítva történik, és ahogy jelen esetben is, inkább a növények fogyasztják el a juhokat. A latin nevén Puya chilensis nevű ritka, örökzöld növényt a kihalás fenyegeti életterének szűkülése miatt. Ami igazán érdekes ebben a Dél-Amerikában, az Andok lejtőin őshonos növényben, hogy esetében inkább a növényevők válnak az áldozatává, és nem fordítva.

 A Puya chilensis akár a hat méteres magasságot is elérheti, ártalmatlannak tűnhet első látásra. Virágzata zöldessárga, a növény a leveleken található éles tüskéket használja arra, hogy csapdába ejtsen különböző, kisebb testű állatokat (például juhokat). A tüskék akadályozzák a fogságba esett állatokat a mozgásban, akik így nem tudnak kiszabadulni, emiatt az idő múlásával lassan éhen vesznek, a bomló holttestet a növény trágyaként hasznosítja.

Elég igénytelen növény, dísznövényként is ültethető, és jól bírja a hideget, már ha valakit nem rémít meg a tény, hogy gyanútlan áldozatok (például gyerekek vagy házi kedvencek is) belesétálhatnak az alattomos növény által állított csapdába.

Természetes élőhelyén rendkívül gyúlékony, ezért fokozott kockázatot jelent erre a növényfajra az égetéses földtisztítás. Leveléből a mai napig is gyakran készítenek hatékony és erős halászhálókat.
Ha dísznövénynek szeretnénk a kertünkbe, lehet, hogy érdemes nemcsak boltban kapható tápanyagokkal hozzájárulni a fejlődéséhez, hanem néhány esetben egy-egy kisebb birkával is.

Forrás: isciencetimes

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: