A skalpolás eredete

A skalpolás szóról nagyon sokan egyből az indiánokra gondolnak, de az európaiaktól vették át ezt  a szokást,  a spanyol hódítóktól. A hódítók kezdetben, nem akarták az egész indián lakosságot kiirtani, “csak” a férfiak jobb kezét vágták le, hogy ne tudjanak harcolni tovább. Az eljárással nem érték el a spanyolok a kellő hatást, mert a fegyvert átvették másik kezükbe, és tovább védték otthonaikat. A meghalt harcosoktól a gyerekek és az asszonyok vették át a kardot, és ők harcoltak.

A hadvezéreknek váltaniuk kellett a taktikájukon, és vérdíjat tűztek ki mindenkire. Egy levágott férfinak a feje három aranyat ért, nőnek kettőt, gyereknek meg egyet. Az oszló tetemek miatt hatalmas  járványok törtek ki, amivel a saját katonáikat is veszélyeztették, ezért megelégedtek a fejbőrrel. Ekkor vette kezdetét a fejbőr lenyúzása, a skalpolás.

Az indiánok számára a test megcsonkítása a legnagyobb bűnök közé tartozott, mert akinek levágták az egyik karját, akkor úgy kerül át a túlvilágra. Amelyik indián valamilyen baleset során elvesztette egyik testrészét, és úgy hunyt el, akkor az egész törzs imádkozott érte, hogy a túlvilágon teljes legyen a teste. Az idők folyamán a fehér emberek módszerével harcoltak ellenük, de akadtak olyan törzsek is, akik még sosem hallottak róla.

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.