A salemi boszorkányperek

Most az egyik leghíresebb boszorkányos esemény történetét tárjuk fel, amely nem más, mint a salemi boszorkányperek.

A hírhedt perek 1692 tavaszán kezdődtek el, miután egy csapat salemi lányról megállapították, hogy megszállta őket az ördög. A Massachusetts államban található kisvárosban sok nőt vádoltak boszorkánysággal. A pletyka vírusként terjedt.
Az első áldozat Bridget Bishop volt, akit júniusban akasztottak fel. 18 lány követte őt később a halálba. 1692 szeptemberére a közvélemény a perek ellen fordult, hiszen addigra legalább 150 embert vádoltak meg boszorkánysággal.


A perek háttere
A hit a természetfelettiben és az ördögi erőkben igen népszerű volt a 14. századi Európában, amely a kolóniákra is kiterjedt. 1689-ben Salem lakossága félelemben élt. A háborúk, a járványok és a rettegés átjárta a közösséget. A lakók mindenkire gyanakodtak, főleg a kívülállóktól rettegtek.
1692 januárjában a 9 éves Elizabeth (Betty) Parris és a 11 éves Abigail Williams (a város polgármesterének, Samuel Parrisnek  lánya és unokahúga) görcsös rohamoktól és dühkitörésektől szenvedett. A helyi orvos ördögi bűbájnak tulajdonította a betegséget, később pedig a faluból több lány is hasonló tünetektől szenvedett. Februárban letartóztatási parancsot kapott Parris rabszolgája, Tituba. Mellette így járt egy koldus, Sarah Good és a szegény, idősödő Sarah Osborn is. Sokak szerint ők voltak a felelősek a kislányok furcsa viselkedéséért.

A perek
A három megvádolt boszorkány pere megkezdődött. Good és Osborn tagadta a bűnösséget, azonban Tutuba vallomást tett. Hisztéria tört ki a városban, így a letartóztatások folytatódtak. Sarah Good négyéves kislánya is sorra került.
Számos elítélt további “boszorkányok” nevét árulta el, amely lassan túlterhelte az igazságszolgáltatást. Májusban új bíróságokat állították fel, amelyek csak ezen perekkel foglalkoztak. Június 2-án megtörtént az első kivégzés is. Bridget Bishopot felakasztották Salem városában. Ezt követte júliusban és augusztusban 5-5, majd szeptemberben 8 ember kivégzése. Emellett 7 másik vádlott halt meg a börtönben.

Utóhatás
1697-ben a felsőbb bíróság tragédiának tulajdonította a salemi pereket. A közösségre mért hatásai súlyosak voltak.

forrás: History.Com

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: