A karácsonyfa legendája

Rengeteg legenda és régi tradíció datálja vissza a karácsonyfát az ősi időkre, de történelmi dokumentációk alapján csak pár évszázada van velünk a karácsonyfa. Abban nincs kétség, hogy a karácsonyhoz rengeteg különböző szokás kapcsolódik, de a karácsonyfa általános eleme az ünnepnek. 

A korábbi időkben is használtak az emberek örökzöldeket az ünnepléshez, amelyeknek mágikus fontosságot tulajdonítottak. A görögök és a rómaiak borostyánnal díszítették a lakásukat. A skandinávok és a kelták a fagyöngyöt kedvelték, de más örökzöld növények is megjelentek, mint a babér, az erdei fenyő, amelyekről úgy gondolták, elűzi a betegségeket. Ezek a hiedelmek még népszerűbbek voltak az északi régiókban, hiszen ott hosszú, hideg telek vannak.

Egy érdekes tradíció van jelen Németországban, amely azt mondja, hogy a karácsonyfa a nyolcadik századra nyúlik vissza. A legendában Szent Bonifác a főszereplő, aki angol püspök volt, de később Németországba ment és misszionáriusként tevékenykedett. Bonifác Rómában is megjelent, hogy II. Gergely pápával tárgyaljon. Később visszatért Németországba 723 karácsonyán, és igencsak megsértődött, amikor látta, hogy pogány hagyományokat emeltek be a németek a karácsonyi ünnepbe azzal, hogy fel akartak áldozni egy fiatalembert Odin szent tölgyfája alatt. Haragtól vezérelve Bonifác kivágta a fát. Állítólag csak egyet ütött belé, majd egy erősebb széllökéstől a fa azonnal kidőlt. A németek megrémültek és isten kezét látták a dologban, és megkérdezték, hogyan kellene ünnepelniük a karácsonyt. A püspök egy apró fenyőfára mutatott, amely csodával határos módon sértetlenül megúszta a hatalmas szelet. Ez a fácska a békét és a halhatatlanságot testesítette meg.

A mai karácsonyfa Elzászból terjedt el hozzánk egész Európába, és hamarosan megérkezett Észak-Amerikába is. Olaszország volt az utolsó, amely befogadta a karácsonyfákat, mivel úgy hallották, hogy ez protestáns szokás. VI. Pál pápa volt az első, aki hatalmas karácsonyfát emelet a Szent Péter térre. A karácsonyfa a mai napig a békét szimbolizálja. 

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.