A horror műfaj mesterei I. : Lovecraft

Howard Philips Lovecraft (1890-1937) neve sok horror rajongónak ismerősen csenghet. Akik olvasták már az alkotásait, azoknak feltűnhet, hogy a fantasztikus irodalom egyik nagy klasszikusának munkáját fogják éppen kezükben. A jelentős irodalmi munkássága olyan szerzőkre volt nagy hatással, mint Ray Bradbury, vagy éppen Stephen King, és a listát még folytathatnám számos szerzővel. hpl2 azonban csak korai halála után váltak világszerte ismertté.

Lovecraft az 1910-as évek végén indította be irodalmi munkásságát, az amerikai Weird Tales (Különös Történetek) folyóiratnak lett a szerzője. Történeteiben visszaköszönő helyszín a Rhode Island-i Providence, ami egyben szülővárosa is volt, és itt helyezték örök nyugalomra. Rövid élete során mindössze egy könyve jelent meg nyomtatásban, és nagyjából ötven novellája különböző magazinokban. Az író a külvilágtól lehető legjobban elzárva élt, de szerzőtársaival hosszasan levelezett, akik segítségért fordultak hozzá egy éppen készülő regényükkel. Gyakran a véleményezésre szánt írást kijavította, sőt átírta az egész szöveget, többszörös terjedelemben, mint az eredeti mű.

Mint minden szerzőre, így Lovecraft munkásságára is volt valaki nagy hatással, nem más, mint Edgar Allan Poe és Arthur Machen, itt is lehetne folytatni a listát. Lovecraft kitűnő alkotásai a poe-i hagyományt tükrözi, történeteiben többnyire nem alkalmazza a vértől csöpöHPLgő lényeket, gondolatvilágában nagyon közel áll a fantasztikus novellákhoz. Rendkívül gyakran alkalmaz E/1-ben szóló történetmesélést, amivel hitelesebbé válnak a rémtörténetek. Az író többször felhasználja a mostanra szokásos elemnek számító elhagyatott ház motívumot, de mégsem úgy kezdünk bele a történetbe, hogy ezt már ezerszer olvastuk, vagy láttuk a mozivásznon. Mesterien tudja bemutatni a háznak a történelmét, olyan aprólékosan írja le a helyszínt, hogy eltekintünk minden mástól.

Műveire jellemző még az ismeretlen iszonyattal való szembesülés, s gyakran a főhős nem tudja meg a történet folyamán, hogy éppen mivel néz szembe, csak részben kap betekintést a borzalomból. 1926 és 1933 között szinte ontotta magából a történeteket. Ekkor jelent meg a Cthulhu hívása, a Pickman modellje, és a Rémület Dunwichben.

A Szukits kiadó gondozásában jelent meg az egész életrajzát összefoglaló három kötet, ami nem hiányozhat egy horror rajongó polcáról sem.

Forrás: http://www.biography.com/people/hp-lovecraft-40102

Dohoczki Mate

Dohoczki Máté vagyok, 26 éves, és menthetetlenül horrorfüggő. Kipróbáltam már életem során szinte mindent, de egyszerűen nem tudok leszokni. Remélem egy olyan közösségbe kerültem, ahol megértenek, és elfogadnak. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.