Zana (albán mitológia)

Némi kihagyás után visszatérünk havi témánkhoz, a mitológiához. A zana erdei tündér a kevéssé ismert, albán mitológiában. Leginkább Koszovó és Észak-Albánia területén tisztelték őket. A hagyomány szerint állítólag minden hegynek megvolt a maga zanája. Ritkán mutatkozott halandó tekintetek előtt, de olyankor csobogó, hegyi patakokban fürdő meztelen lányként jelent meg. Nem ajánlatos ennek ellenére zananézőbe indulni, hiszen jó, ha tudjuk, hogy akár egyetlen egy pillantásuktól is kővé dermedhetünk.  Az albán néphit szerint a zanák rendkívül bátrak, még szólás is kapcsolódik a nevükhöz a témában. 

A zana ráruházhatja bátorságát harcosokra, ez nagy megbecsülést jelent. A zanák olykor megjósolják a jövőt, bár ezek a jóslatok rejtjelesek, és sokszor túl későn jönnek rá a hősök a szavak értelmére. Ez gyakran előfordul albán népmesékben, ahol viszonylag sokszor megjelennek a zanák.
 
Egy zana és különös figyelmeztetése jelenik meg a „A szeretők sírja” című történetben. Bedri, a katonák vezére a zana lába elé veti magát, és meggyőződik arról, hogy a zana nem jelent számára veszélyt, ellenben a lány figyelmezteti arra, hogy vigyázzon a fagerendával és az őzzel. Még annyit tesz hozzá a zana, hogy Bedri a gyökereknél nem lesz biztonságban. Bedri nem igazán tud mit kezdeni a különös figyelmeztetéssel, és nem sokkal a zanával való találkozása után újabb gyönyörű nővel találkozik, aki a szeretője lesz. 
 
Szerelmével megszöknek, és bajba kerülnek, Bedriről kiderül, hogy olyan helyről származik, akikkel a helyiek harcban állnak. A katonák mindezt abból szűrik le, hogy Bedri kiejtése más, ha fagerendákról beszél. Dre, pedig, Bedri szerelmének a neve pedig őzet jelent, így a történet főszereplőjének megvan minden oka, hogy féljen. Végül elkapják őket, és mindkettejüket meggyilkolják egy város, Nderendje, határában. A város nevének jelentése gyökerek.
A zanák némileg hasonlítanak a román zinákra, a lengyel Dilwicára, illetve a nemcsak földrajzilag távolabbi rokonaikra, a skandináv valkűrökre. Összekapcsolódnak a vérontással, a bosszúval, amely fontos szerepet töltött be az albánok életében. Valószínűleg már a rómaiak előtti időkben is tisztelték őket, alakjuk a római időket követően valamennyire összefonódott Diana alakjával. Az albán mitológiából a bardha áll hozzájuk a legközelebb.
Forrás: Mythology Dictionary
Képek: Tumblr

Gitta Sereg

Mindig érdekelt, hogy mit tudunk megosztani egymással, talán ezért is írok. Hobbijaim: a kreatív írás és a mitológia, meg a főzés-sütés. Itt az előbbi kettővel ismerkedhettek meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.