Viktoriánus hit szerint egy vonatúttól megőrülhetsz

1865 januárjában járunk, amikor is egy átlagos angol vonat, amely Carnforthból Liverpoolba közlekedik, visszhangozni kezd egy férfi őrült nevetésétől. A férfinek fegyvere is volt, amellyel az ablakokat támadta meg. Természetesen az utasok nagyon megrémültek, hiszen a férfi teljesen őrültnek tűnt. A következő megállónál a férfi hirtelen teljesen nyugodt lett, visszatért a normális állapotba, de ahogy a vonat újra elindult, akkor feltámadt az agressziója. Úgy tűnt, hogy a vonat mozgása nagyban hat a férfi viselkedésére. Ez bizony egy alapvető példája a “vonatos őrületnek”, amelyet a viktoriánus korban figyeltek meg Nagy-Britanniában. Úgy tűnt, hogy a vonatutak képesek arra, hogy mentálisan megzavarják az embereket, főleg a férfiakat.

"A Lady's Desperate Plight In A Train: Fearful Struggle With a Supposed Madman", from the <em>Illustrated Police News</em> Saturday 19 December 1903.

A vasutazás az 1850-es 1860-as években lett igazán népszerű, ráadásul a modernebb technikai miatt a gyorsaság is megnőtt. Azonban a paranoiás viktoriánusok szerint a sebesvonatok bizony rosszat tettek a mentális egészségnek. Még könyv is íródott róla, hogy bizony a vonatok képesek agysérülést okozni és az emberek megőrülhetnek tőle. A fülsértő csikorgás bizony erőszakos dühkitöréseket okozhat, amely aztán rosszat tehet az idegeknek.

Az 1860-as 1870-es években folyamatosan furcsa viselkedésről számoltak be a vonaton. Az egyébként nyugodt emberek sokszor antiszociális viselkedést vettek fel a vonaton, és elfogadhatatlan dolgokat tettek. Egy skót arisztokrata például levette a ruháit odabent, mielőtt kihajolt volna az ablakon. Miután elhagyta a járművet, akkor már minden visszatért a rendes kerékvágásba.  Azonban bizonyos kutatók szerint a vonatos őrület csak olyan embereket érintett, akiknek elve lappangó mentális gondjaik voltak.

"Man goes suddenly mad in a train and tries to strangle his friend".

Azonban beszámoltak késes támadásokról is, olyasmikről, amelyek ténylegesen halállal végződtek. A problémát fokozta, hogy ezeken a vonatokon semmit sem tehettél, hogyha egy őrülttel lettél összezárva, hiszen nehezen volt megoldható a kommunikáció a vonaton.
Természetesen a média elég nagy szerepet játszott a vonatos őrület történetében, rengeteg hasonló történet bukkant fel.

"Ruffianism in a Railway Carriage," <em>Illustrated Police News</em>, Saturday 15 September 1894.

A gond viszont az volt, hogy a vonatos őrület bizony nem csak olyanokra vonatkozhatott, akik az út során őrültek meg, hanem a vasút igazán szuper menekülési útvonalat adott olyan embereknek, akik ténylegesen őrületek házából szabadultak ki, és a vonatra szálltak. Ez abszolút nem hangzik megnyugtatóan, ugyebár?
A vonatok a 19. században megfelelő lehetőséget biztosítottak volna a nőknek, hogy biztonságban utazzanak, azonban az őrültekről szóló történetek nagyban megnövelték a szorongást.

"A Lunatic in a Railway Train', <em>Illustrated Police News</em>, Saturday 4 August 1877.

Az egyértelmű volt, hogy valamit tennie kell a vasúti társaságoknak az őrültek ellen. Azonban ez nem volt egyszerű, hiszen a vonaton az emberek ténylegesen el voltak szigetelve, egy az egyben kiszolgáltatva az őrülteknek. Amerikai utasok még arról is beszámoltak, hogy fegyvert vittek magukkal az angol vonatutakra, hogy megvédjék magukat az őrültektől.
1864-ben a vasúti társaságok szabályokkal hozakodtak elő. Az őrült embereket el kell különíteni, hogy a többieket biztonságban tartsák. Természetesen ez sem volt egyszerű, hiszen előre elég nehéz megállapítani, ki fog megőrülni a vonaton.

"A Dangerous Lunatic In A Railway Signal Box", <em>Illustrated Police News</em>, Saturday 27 August 1904.

Nehezen ültették át ezeket a szabályokat a gyakorlatba, próbáltak a fülkékbe lámpákat helyezni, amelyekkel könnyen jelezni lehetett, hogyha vészhelyzetre kerül sor, de az emberek félelmét csak növelték sok esetben a biztonsági intézkedések. A vasutazás szorongást keltett az emberekben a hangok és a kiszámíthatatlanság miatt. Ráadásul sok orvos állította, hogy a vibrációk sem tesznek jót a mentális egészségnek. Emellett persze kiszámíthatatlan, hogy ki is fog megőrülni. Az eredmény az lett, hogy a vasutazást az őrülettel kapcsolták össze. Évek múltán elhalványodott a probléma, olyan hirtelen, ahogy feltűnt. Annak ellenére is, hogy problémák előfordultak időről időre.

OctoberAir

Szaszkó Gabriella vagyok, online újságírással és kreatív írással foglalkozom. Gyerekkorom óta rajongok a történetek és az írás minden formájáért. A hátborzongató sztorik, paranormális és megmagyarázhatatlan jelenségek mindig is érdekeltek, ezért is alakult meg 2013-ban a Bizzarium. Ezen kívül regényeket és novellákat alkotok, további írásaimat a http://szaszkogabriella.com/ oldalon olvashatjátok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.